• Home
  • Kategorie
    • Ciasta
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta bez pieczenia
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Rolady
      • Serniki
      • Szarlotki
      • Tarty
      • Torty
    • Ciasteczka
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffinki i babeczki
    • Wypieki wytrawne
      • Wypieki na słono
      • Pieczywo
    • Wypieki świąteczne
      • Boże Narodzenie
      • Halloween
      • Walentynki
      • Wielkanoc
    • Pralinki
  • Przeliczniki
    • Produkty sypkie
    • Produkty płynne
    • Pozostałe
  • Spis treści
  • Kontakt

Świat Ciasta

facebook instagram twitter pinterest flickr


Te babeczki miałam już upiec w zeszłym roku na Wielkanoc... ale jakoś tak nie starczyło czasu i mocy przerobowych :) Więc nadrabiam tą zaległość w roku bieżącym. Babeczki są bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne. Polecam wszystkim, którzy nie mają pomysłu na małą świąteczną i słodką przekąskę.

Składniki na 9 babeczek:
  • 110 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
  • 100 g wiórków lub chipsów czekoladowych
  • jajeczka cukrowe do dekoracji
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Ważne jest, żeby wszystkie składniki do babeczek miały temperaturę pokojową.
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać jajka (jedno po drugim) i mleko (to moja drobna modyfikacja). Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy. Na koniec dodać ekstrakt waniliowy i wiórki czekoladowe. Mieszać tylko do połączenia się składników.
Przygotować blaszkę do muffinek wyłożyć papilotkami, które wypełnić ciastem do 3/4 wysokości (fot.1). Piec około 20-25 minut w temperaturze 180ºC.

Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Wystudzone babeczki ozdobić najpierw śmietaną (fot.2) a następnie jajeczkami. Smacznego!

Źródło: mojewypieki.com


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
5 komentarzy


Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe z orzechami i odrobiną rumu.

Składniki na około 25 pralinek:
  • 20 dag gotowej masy marcepanowej
  • 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania 
  • 10 ml rumu
  • 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Masę marcepanową lekko ocieplić, żeby była bardziej miękka (ja włożyłam na 60 sek. do kuchenki mikrofalowej przy mocy 150W) a następnie ugnieść z orzeszkami i rumem.
Formować małe kuleczki (fot.1).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie maczać w niej kulki marcepanowe (fot.2). Odkładać na papier do pieczenia lub kratkę do pralinek. Przed całkowitym zastygnięciem czekolady przyozdobić orzechami.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia a następnie poprzekładać do papilotek.

Źródło: atinabc.blox.pl


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
2 komentarzy


Ostatnio wpadła mi w ręce gazetka Lidla, w której po raz pierwszy swoje przepisy zamieścił Paweł Małecki, który jest Mistrzem Polski Cukierników, wielokrotnym laureatem konkursów cukierniczych w Polsce i na świecie oraz kierownikiem działu pralin, lodów i dekoracji cukierniczych. Przepisom takiego autorytetu nie mogłam się oprzeć. Na pierwszy ogień poszła babka, która idealnie wkomponowała się w przedświąteczny klimat Wielkanocy. 

Składniki:
  • 220 g cukru
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 170 g maki pszennej
  • 80 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skorka z 2 pomarańczy
  • 5 jajek
  • 20 g kakao
  • cukier puder do posypania
Masło i margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę ubić na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, nie przerywając ubijania. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, a do drugiej otartą skórkę z dwóch pomarańczy.
Foremkę do babki o średnicy 22 cm, wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i oprószyć maką. Następnie wylać do niej naprzemiennie wcześniej przygotowane ciasta, aż do wyczerpania masy (jasne ciasto, ciemne ciasto, jasne ciasto itd.).
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem. 


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
2 komentarzy


Już bardzo dawno nie robiłam drobnych ciastek. Przeglądając różne przepisy stwierdziłam, że najlepszym wyborem do niedzielnej kawki - będą rogaliki drożdżowe. Zatapiane rogaliki to stary przepis, który zaczerpnęłam z książki kucharskiej wydawnictwa PWN, jedynie posłuchałam słusznej sugestii na portalu mojewypieki.com i zmniejszyłam ilość użytych w przepisie drożdży. Mają one lekko słodkawo-maślany posmak, a ich mięciutka skórka i owocowe nadzienie sprawia, że prawie każdy się na nie skusi.

Składniki na 30 sztuk:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 120 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych

Dodatkowo:
  • twarda marmolada do nadziewania (rzadka się nie nadaje)
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • cukier puder do posypania

Mąkę przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami. Jeżeli używamy świeżych drożdży, najpierw należy zrobić rozczyn. Wsypać ją do misy miksera, a następnie dodać jajka, mleko, śmietanę, masło i cukry. Wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego, lub jeżeli nie posiadamy takich haków, można wyrobić ręcznie. Mimo, że ciasto będzie się kleiło, starać się nie dosypywać mąki na tym etapie. Ciasto wyjąć z misy i obsypując lekko mąką uformować z niego kulę. Następnie kulę owinąć bawełnianą ściereczką i zatopić w garnku z zimną wodą, która powinna przykrywać ciasto (fot.1). Odstawić. Gdy ciasto wypłynie (u mnie po około 1 godzinie) (fot.2), wyjąć je na stolnicę posypaną mąką i ponownie wyrobić, podsypując mąką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na koło o średnicy 28 cm a następnie, podzielić na 8 trójkątów (w taki sam sposób, jak dzielimy pizzę). U podstawy trójkąta kłaść około 1/2 łyżeczki nadzienia (fot.3) i zwijać od podstawy formując rogaliki (fot.4). Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut, przykryte ściereczką. Gdy już wyrosną posmarować je roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Piec w temp. 180ºC przez około 15 minut do uzyskania ładnego, rumianego koloru. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
2 komentarzy


Jest to jedno z tradycyjnych angielskich ciast, przygotowywanych jak pudding w łaźni wodnej.
Po wykonaniu ciasto wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie. Podana w przepisie ilość składników mieści się idealnie w metalowej misce o pojemności 1,5 litra. Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i przyprawy i chwilę poddusić, żeby jabłka puściły soki. Odstawić z ognia i wystudzić. Dodać pokruszone biszkopty, wymieszać.

Składniki na ciasto:
  • 225 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • małe opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • 125 g masła
  • 6-8 łyżek zimnej wody
Składniki na nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta tłuczonych goździków
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól, posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto.
W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek musi być większy niż średnica miski w której będziemy szykować nasze ciasto. Ciasto rozwałkować na krążek o grubości 5 mm. Obficie posypać go mąką i złożyć na pół (fot.1). Następnie na każdej połówce uformować fałdę rozszerzającą się ku krawędzi. Najpierw z jednej strony (fot.2), potem z drugiej. Zakładki następnie rozwałkować od środka krążka na zewnątrz (fot.3), w ten sposób, aby utworzyły kieszeń, którą należy włożyć do metalowej miski, dobrze wysmarowanej masłem. Ciasto dobrze docisnąć do krawędzi miski (fot.4), a z wewnątrz usunąć nadmiar mąki.
Wcześniej przygotowane jabłka wyłożyć do miski z ciastem (fot.5). Wystające brzegi ciasta zwilżyć wodą, delikatnie rozciągnąć, przykryć nadzienie, łącząc w środku. Dzięki temu uzyskamy dno naszego ciasta, ponieważ na końcu będziemy je obracać do góry nogami. Miskę przykryć pergaminem lub papierem do pieczenia i folią aluminiową w następujący sposób: na środku każdej z nich stworzyć dwie prostopadłe zakładki o szerokości 3 cm (fot.6). Po nałożeniu papieru i folii, całość obwiązać sznurkiem, ucinając końce (fot.7). Miskę z ciastem włożyć do garnka z gorącą, lecz nie gotującą się wodą, zanurzając ją do 2/3 wysokości (fot.8). Garnek przykryć przykrywką i gotować przez 2,5 godziny. Po tym czasie miskę wyjąć z garnka i pozostawić jeszcze przez 5 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć folię i papier i wyjąć ciasto obracając miskę do góry nogami. Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Źródło: stare książki kucharskie


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
3 komentarzy
Nowsze posty
Starsze posty

O mnie

Autorka bloga - mapik27
Mam na imię Magda i uwielbiam piec ciasta. Przepisami umieszczonymi na tym blogu,
chce was zarazić swoją pasją :)

Obserwuj mnie

Popularne posty

  • Sernik z białą czekoladą i malinami
  • Torta di mele - czyli włoska szarlotka
  • Sernik z Białymi Michałkami
  • Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową
  • Sernik Rafaello

Kategorie

Babki i inne ciasta ucierane Boże Narodzenie Ciasta bez pieczenia Ciasta drożdżowe Ciasta z kremem Ciasta z owocami Ciastka i ciasteczka Halloween Muffinki i babeczki Na słono Pieczywo Pralinki Rolady Serniki Szarlotki Tarty Torty Walentynki Wielkanoc

Lista moich blogów

  • Świat Domowej Kuchni
  • Świat Ciasta
  • Prywatne Podróże

Wybierz składnik

Ananasy Banany Brzoskwinie
Gruszki Jabłka Jagody
Jeżyny Kokos Maliny
Morele Pomarańcze Rabarbar
Truskawki Wiśnie Żurawina

Food Portale

Smaker.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Najlepsze blogi kulinarne w jednym miejscu!
FlyB - Kulinaria
FlyB - Kulinaria

Created with by BeautyTemplates