Szarlotka gotowana
Po wykonaniu ciasto wychodzi bardzo delikatne i mięciutkie. Podana w przepisie ilość składników mieści się idealnie w metalowej misce o pojemności 1,5 litra.
Jabłka obrać i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać cukier i przyprawy i chwilę poddusić, żeby jabłka puściły soki. Odstawić z ognia i wystudzić. Dodać pokruszone biszkopty, wymieszać.
Składniki na ciasto:
- 225 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 125 g masła
- 6-8 łyżek zimnej wody
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru
- starta skórka z 1/2 cytryny
- szczypta tłuczonych goździków
- płaska łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki drobno pokruszonych biszkoptów
Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać cukier waniliowy, sól, posiekane masło i zimną wodę. Szybko zagnieść ciasto.
W dużym garnku przygotować łaźnię wodną. Garnek musi być większy niż średnica miski w której będziemy szykować nasze ciasto.
Ciasto rozwałkować na krążek o grubości 5 mm. Obficie posypać go mąką i złożyć na pół (fot.1). Następnie na każdej połówce uformować fałdę rozszerzającą się ku krawędzi. Najpierw z jednej strony (fot.2), potem z drugiej. Zakładki następnie rozwałkować od środka krążka na zewnątrz (fot.3), w ten sposób, aby utworzyły kieszeń, którą należy włożyć do metalowej miski, dobrze wysmarowanej masłem. Ciasto dobrze docisnąć do krawędzi miski (fot.4), a z wewnątrz usunąć nadmiar mąki.
Wcześniej przygotowane jabłka wyłożyć do miski z ciastem (fot.5). Wystające brzegi ciasta zwilżyć wodą, delikatnie rozciągnąć, przykryć nadzienie, łącząc w środku. Dzięki temu uzyskamy dno naszego ciasta, ponieważ na końcu będziemy je obracać do góry nogami.
Miskę przykryć pergaminem lub papierem do pieczenia i folią aluminiową w następujący sposób: na środku każdej z nich stworzyć dwie prostopadłe zakładki o szerokości 3 cm (fot.6). Po nałożeniu papieru i folii, całość obwiązać sznurkiem, ucinając końce (fot.7).
Miskę z ciastem włożyć do garnka z gorącą, lecz nie gotującą się wodą, zanurzając ją do 2/3 wysokości (fot.8). Garnek przykryć przykrywką i gotować przez 2,5 godziny. Po tym czasie miskę wyjąć z garnka i pozostawić jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.
Następnie zdjąć folię i papier i wyjąć ciasto obracając miskę do góry nogami.
Ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Źródło: stare książki kucharskie
drukuj przepis
3 komentarzy
Ciekawie, nietypowy pomysł jak dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie :) trzeba sprobowac:)
OdpowiedzUsuńobserwuje <3 i zapraszam:) wkrotce przepis na najlepsze ciasto czekoladowe :)
dla mnie zbyt skomplikowane :(
OdpowiedzUsuń