Torta di mele - czyli włoska szarlotka
Dzisiaj zaproponuję przepis na bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto. Torta di mele, to włoska wersja szarlotki, której oryginalna receptura pochodzi z Umbrii.
Jest to domowe ciasto, o lekkiej, budyniowej konsystencji - w której wyczuwalne są praktycznie same aromatyczne jabłka - na pewno zadowoli ono miłośników prostych wypieków. Ciasto nie posiada bazy z kruchego ciasta, a z wierzchu posypane jest jedynie cienką warstwą płatków migdałowych.
Składniki:
- 80 g mąki pszennej
- 90 g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka (rozmiar M)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 20 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- około 500 g jabłek, np. szara reneta (waga po obraniu i wydrylowaniu owoców)
- 2 łyżki soku z cytryny
- płatki migdałowe i cukier puder (do posypania wierzchu)
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (grzanie góra-dół).
Przygotować blaszkę do pieczenia o średnicy 20 cm. Wyłożyć ją dokładnie papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Polecam użyć do tego celu melakser z tarczą do krojenia. Plasterki jabłek przełożyć do miski, zalać sokiem z cytryny i odstawić na bok.
W dużej misce ubić jajka z cukrem. Należy ubijać do tego momentu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jogurt i roztopione (przestudzone) masło. Dobrze wymieszać.
W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie stopniowo dodawać suche składniki do mieszanki jajeczno-cukrowej. Mieszać całość łyżką drewnianą, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Wcześniej odstawione plasterki jabłek, zalać masą jajeczną i bardzo delikatnie (żeby nie połamać plasterków) wymieszać całość, tak żeby każdy z plasterków był obtoczony ciastem.
Mieszankę jabłkową układać warstwami w przygotowanej formie do pieczenia. Najlepiej robić to rękami, żeby dokładnie wypełnić wszystkie wolne przestrzenie. Wierzch wygładzić i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, przez około 40-45 minut, do momentu, aż będzie złocistobrązowe, a patyczek do testowania ciasta będzie suchy.
Po upieczeniu ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Podawać oprószone z wierzchu cukrem pudrem.
Źródło: foodwithstyle
drukuj przepis
0 komentarzy