Torta di mele - czyli włoska szarlotka

by - października 22, 2024

Dzisiaj zaproponuję przepis na bardzo proste i szybkie do wykonania ciasto. Torta di mele, to włoska wersja szarlotki, której oryginalna receptura pochodzi z Umbrii.
Jest to domowe ciasto, o lekkiej, budyniowej konsystencji - w której wyczuwalne są praktycznie same aromatyczne jabłka - na pewno zadowoli ono miłośników prostych wypieków. Ciasto nie posiada bazy z kruchego ciasta, a z wierzchu posypane jest jedynie cienką warstwą płatków migdałowych.

Składniki:

  • 80 g mąki pszennej
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka (rozmiar M)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 20 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • około 500 g jabłek, np. szara reneta (waga po obraniu i wydrylowaniu owoców)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płatki migdałowe i cukier puder (do posypania wierzchu)
Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (grzanie góra-dół). 
Przygotować blaszkę do pieczenia o średnicy 20 cm. Wyłożyć ją dokładnie papierem do pieczenia.

Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Polecam użyć do tego celu melakser z tarczą do krojenia. Plasterki jabłek przełożyć do miski, zalać sokiem z cytryny i odstawić na bok.

W dużej misce ubić jajka z cukrem. Należy ubijać do tego momentu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodać jogurt i roztopione (przestudzone) masło. Dobrze wymieszać.

W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Następnie stopniowo dodawać suche składniki do mieszanki jajeczno-cukrowej. Mieszać całość łyżką drewnianą, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

Wcześniej odstawione plasterki jabłek, zalać masą jajeczną i bardzo delikatnie (żeby nie połamać plasterków) wymieszać całość, tak żeby każdy z plasterków był obtoczony ciastem.

Mieszankę jabłkową układać warstwami w przygotowanej formie do pieczenia. Najlepiej robić to rękami, żeby dokładnie wypełnić wszystkie wolne przestrzenie. Wierzch wygładzić i posypać płatkami migdałowymi.

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku, przez około 40-45 minut, do momentu, aż będzie złocistobrązowe, a patyczek do testowania ciasta będzie suchy.

Po upieczeniu ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Podawać oprószone z wierzchu cukrem pudrem.


Źródło: foodwithstyle

  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy