Babka pomarańczowo-kakaowa

by - marca 18, 2013



Ostatnio wpadła mi w ręce gazetka Lidla, w której po raz pierwszy swoje przepisy zamieścił Paweł Małecki, który jest Mistrzem Polski Cukierników, wielokrotnym laureatem konkursów cukierniczych w Polsce i na świecie oraz kierownikiem działu pralin, lodów i dekoracji cukierniczych. Przepisom takiego autorytetu nie mogłam się oprzeć. Na pierwszy ogień poszła babka, która idealnie wkomponowała się w przedświąteczny klimat Wielkanocy. 

Składniki:
  • 220 g cukru
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 170 g maki pszennej
  • 80 g maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • otarta skorka z 2 pomarańczy
  • 5 jajek
  • 20 g kakao
  • cukier puder do posypania
Masło i margaryna musi być w temperaturze pokojowej. Cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę ubić na puszystą masę. Następnie pojedynczo dodawać jajka, nie przerywając ubijania. Do masy dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodać kakao, a do drugiej otartą skórkę z dwóch pomarańczy.
Foremkę do babki o średnicy 22 cm, wysmarować dokładnie masłem lub margaryną i oprószyć maką. Następnie wylać do niej naprzemiennie wcześniej przygotowane ciasta, aż do wyczerpania masy (jasne ciasto, ciemne ciasto, jasne ciasto itd.).
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem. 


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy