Sernik z białą czekoladą i malinami
Delikatny, kremowy sernik na co dzień i na specjalne okazje. Rozkosz podniebienia dla każdego miłośnika połączenia białej czekolady i malin. Oprócz polewy z białej czekolady również masa serowa zawiera dodatek tej wyjątkowej słodyczy.
Sernik wykonany jest na kruchym spodzie z herbatników Digestive - co również wpływa na jego ogólną, lekką strukturę.
Jeżeli chcemy przygotować nasz sernik w wersji odświętnej - to szczególnie polecam dekorację zgodną z moją propozycją na zdjęciach - czyli udekorowaną odrobiną bitej śmietany oraz malinami świeżymi i liofilizowanymi.
Składniki na spód:
- 180 g ciastek Digestive
- 80 g masła (roztopionego)
Masa serowa:
- 1 kg serka śmietankowego w wiaderku (w temp. pokojowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 5 jajek (M)
- 1 żółtko
- 100 g białej czekolady
- 40 ml śmietanki kremowej 30%
Dodatkowo:
- 300 g mrożonych malin
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:
- 200 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
Do dekoracji (opcjonalnie):
- maliny świeże i liofilizowane
- bita śmietana
Przygotować tortownicę o średnicy 22-23 cm z odpinaną obręczą. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu na "piasek", dodać masło i zmiksować do połączenia składników. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Można w tym celu użyć dna szklanki. Wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 175°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić formę "keksówkę". Zagotować wodę w czajniku.
Serek przełożyć do misy miksera. Delikatnie rozmiksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita, przez około 1 minutę. Dodać mąkę i cukier i miksować przez kolejną minutę.
Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec zmiksować z żółtkiem.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać stopniowo do masy serowej, miksując na małych obrotach miksera.
Gładką masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię szpatułką.
Mrożone maliny obsypać dokładnie mąką ziemniaczaną i rozłożyć równomiernie na wierzchu sernika, lekko wciskając je w masę serową, tak żeby nie wystawały ponad powierzchnię.
Tak przygotowaną masę z malinami wstawić na kratkę w środkowej części piekarnika. Do "keksówki" na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (około 2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 45 minut.
Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony wstawić do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień przygotować polewę z białej czekolady. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Sernik wyjąć z lodówki i polać go z wierzchu przygotowaną polewą.
Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.
0 komentarzy