Sernik z białą czekoladą i malinami

by - października 14, 2024

Delikatny, kremowy sernik na co dzień i na specjalne okazje. Rozkosz podniebienia dla każdego miłośnika połączenia białej czekolady i malin. Oprócz polewy z białej czekolady również masa serowa zawiera dodatek tej wyjątkowej słodyczy. Sernik wykonany jest na kruchym spodzie z herbatników Digestive - co również wpływa na jego ogólną, lekką strukturę. 
Jeżeli chcemy przygotować nasz sernik w wersji odświętnej - to szczególnie polecam dekorację zgodną z moją propozycją na zdjęciach - czyli udekorowaną odrobiną bitej śmietany oraz malinami świeżymi i liofilizowanymi.

Składniki na spód:

  • 180 g ciastek Digestive
  • 80 g masła (roztopionego)
Masa serowa:

  • 1 kg serka śmietankowego w wiaderku (w temp. pokojowej)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 5 jajek (M)
  • 1 żółtko
  • 100 g białej czekolady
  • 40 ml śmietanki kremowej 30%
Dodatkowo:

  • 300 g mrożonych malin
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
Do dekoracji (opcjonalnie):

  • maliny świeże i liofilizowane
  • bita śmietana

Przygotować tortownicę o średnicy 22-23 cm z odpinaną obręczą. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu na "piasek", dodać masło i zmiksować do połączenia składników. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Można w tym celu użyć dna szklanki. Wstawić do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić formę "keksówkę". Zagotować wodę w czajniku.
Serek przełożyć do misy miksera. Delikatnie rozmiksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita, przez około 1 minutę. Dodać mąkę i cukier i miksować przez kolejną minutę.
Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku, na koniec zmiksować z żółtkiem.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać stopniowo do masy serowej, miksując na małych obrotach miksera. 
Gładką masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię szpatułką.
Mrożone maliny obsypać dokładnie mąką ziemniaczaną i rozłożyć równomiernie na wierzchu sernika, lekko wciskając je w masę serową, tak żeby nie wystawały ponad powierzchnię.

Tak przygotowaną masę z malinami wstawić na kratkę w środkowej części piekarnika. Do "keksówki" na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (około 2/3 objętości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 45 minut.

Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Gdy sernik będzie całkowicie wystudzony wstawić do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień przygotować polewę z białej czekolady. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Sernik wyjąć z lodówki i polać go z wierzchu przygotowaną polewą. 
Ponownie wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady.

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy