Pralinki marcepanowe
Ostatnio robiłam porządki przed świąteczne w lodówce i okazało się, że znalazłam tam jeszcze całe opakowanie masy marcepanowej. Postanowiłam coś z nią zrobić :) Najlepszym pomysłem wydały mi się pralinki marcepanowe z orzechami i odrobiną rumu.
Składniki na około 25 pralinek:
- 20 dag gotowej masy marcepanowej
- 40 g posiekanych orzechów włoskich + orzeszki do przybrania
- 10 ml rumu
- 150-200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Masę marcepanową lekko ocieplić, żeby była bardziej miękka (ja włożyłam na 60 sek. do kuchenki mikrofalowej przy mocy 150W) a następnie ugnieść z orzeszkami i rumem.
Formować małe kuleczki (fot.1).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie maczać w niej kulki marcepanowe (fot.2). Odkładać na papier do pieczenia lub kratkę do pralinek. Przed całkowitym zastygnięciem czekolady przyozdobić orzechami.
drukuj przepis
2 komentarzy
Muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńI na prawdę są :)
OdpowiedzUsuń