Ciasto jagodowo-waniliowe

by - lipca 14, 2013



Dzisiaj przepis na pyszne ciasto na pieczonym, czekoladowym spodzie z dodatkowymi dwiema warstwami - jagodową i waniliową. Ciasto jest lekkie i puszyste jak pianka. Ponieważ warstwy śmietanowe, zastygają w lodówce, ciasto jest przyjemnie chłodne... więc idealne na ciepłe, letni dni. Serdecznie polecam.

Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Poncz:
  • 1/2 szklanki herbaty
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Warstwa jagodowa:
  • szklanka jagód
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Warstwa waniliowa:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 100 g startej czekolady do posypania

Najpierw należy przygotować biszkopt, ponieważ to on będzie stanowił podstawę naszego ciasta. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Następnie pomału dodać żółtka. Wymieszać. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 21 cm, lub kwadratowej foremki 21 x 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 15-20 minut. Dobrze wystudzić. Następnie nasączyć go pączem, przygotowanym z mocnej, posłodzonej i wystudzonej herbaty oraz kilku kropli aromatu waniliowego. Wtedy nasza baza nie będzie taka "sucha".
Teraz czas na warstwę jagodową. Jagody dokładnie zmiksować blenderem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier. Następnie dodać jagody i żelatynę. Delikatnie (najlepiej ręcznie) wymieszać. Przelać masę na biszkopt (fot.1), wyrównać i wstawić do lodówki.
Na koniec została nam masa waniliowa. Żelatynę namoczyć w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy i żelatynę. Tak jak poprzednio najlepiej ręcznie połączyć całość w jednolitą masę. Przelać masę waniliową na zastygniętą warstwę jagodową (fot.2), wyrównać i wstawić ponownie do lodówki. Odczekać około 2 godzin. Gdy ciasto stężeje, całość posypać tartą czekoladą.

Źródło: eksplozjasmaku


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

9 komentarzy

  1. Ale pięknie wygląda, lubię takie ciacha, są trochę pracochłonne, ale efekt jest nieziemski: )

    OdpowiedzUsuń
  2. To ciasto wygląda naprawdę rewelacyjnie!
    Jestem zachwycona - gratuluję talentu i cierpliwości! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe słowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne ,wspaniałe,brak mi słów ,aby coś jeszcze napisać,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznosci :) Bede musiala sprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne! Nie dość że śliczne to jeszcze cudowne w smaku!

    OdpowiedzUsuń