Ciasto Maxi King
Od wielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :)
Składniki na blachę 23 x 37 cm:
- ok. 400 g herbatników
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej
Masa mleczna:
- 1,5 kostki masła
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
- 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego - nie w granulkach)
Polewa:
- 2 czekolady mleczne
- 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
- 1/4 szklanki mleka
Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki.
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4).
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Źródło: stylowi.pl
drukuj przepis
32 komentarzy
Mmm, wygląda bosko! Te wszystkie warstwy kuszą niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńWarto się skusić :) Polecam serdecznie ten przepis.
OdpowiedzUsuńmusze zrobić to ciasto:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam ... jest po prostu boskie:) .... z tym, że u mnie niestety warstwy wyszły cieniutkie ... kolejnym razem zmniejszę po prostu blaszkę .... bo będe je piec częściej:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńWygląda znakomicie! Zapraszam na mojego bloga
OdpowiedzUsuńjaki rozmiar blaszki jest do tego ciasta najlepszy,by nie wyszło zbyt cienkie?
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam na górze przy składnikach: 23 x 37 cm. Ja właśnie z takiej korzystałam.
UsuńMleko ostudzone wlewam do utartego masła na przemian z mlekiem w proszku miksujac cały czas? Dobrze zrozumiałam?
OdpowiedzUsuńUtrzeć masło na puch.
UsuńDodać szklankę zimnego mleka z cukrem i cukrem waniliowym oraz 3-4 szklanki mleka w proszku.
Ponownie utrzeć.
Jaka gramatura kostki masła do tego przepisu?
OdpowiedzUsuń200 g
UsuńBardzo dobre ale strasznie słodkie. A czy u was też tak czuć to mleko w proszku??
OdpowiedzUsuńTak, jak dla mnie zbyt słodkie.
UsuńSmak mleka w proszku niestety stał się zbyt dominującym.
Wygląda pysznie :) Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńOj warto! Nie pożałujesz :)
Usuńczy orzeszki mogą być słone? czy lepiej nie ryzykować?
OdpowiedzUsuńJa bym nie ryzykowała :)
UsuńNa pewno mocno wpłynęły by na smak całości...
Zamiast orzechów można dać słonecznik niesłony oczywiście?
OdpowiedzUsuńMożna - ale to na pewno wpłynie na ogólną zmianę smaku ciasta.
Usuńa gdzie kupić mleko w proszku ?
OdpowiedzUsuń😊w Biedronce,API czy każdym normalnie zaopatrzonym sklepie 😊
UsuńWłaśnie zrobiłam i jak na tą blaszkę wyszło mi niskie... następnym razem zrobię masę z 1,5porcji... ;)
OdpowiedzUsuńNo i super 👍 😊
UsuńPyszne ciasto! Na pewno jeszcze nie raz je zrobię :) Moja mała rada,do polewy użyłam gorzkiej czekolady i to był mój błąd,zepsuła ona trochę smak ciasta więc lepiej trzymać się przepisu i dodać mleczną ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało :)
UsuńA co do czekolady, z mleczną - faktycznie smakuje o wiele lepiej.
Proszę o więcej takich fajnych przepisów ;)
UsuńBędę się starała ;)
UsuńDo masy dodałam sporo soku z cytryny i nie jest takie słodkie
OdpowiedzUsuńCzy mogą być orzechy włoskie?
OdpowiedzUsuńOstatecznie mogą być, ale ponieważ mają więcej goryczki w smaku - to trochę zmienią smak ciasta
Usuń