Tarta truskawkowa z bezą

by - lipca 12, 2013



Sezon truskawkowy w pełni. Więc z wielką przyjemnością siedzę sobie przed komputerkiem i wyszukuję nowych, cudownych przepisów z wykorzystaniem truskawek. Najbardziej lubię przełączyć sobie wyszukiwarkę na opcję "grafika" i przeglądać zdjęcia, z nadzieją, że wypatrzę taki przepis, że zakocham się w nim od pierwszego wejrzenia :) (swoją drogą... jestem chyba bardzo niestała w uczuciach, ponieważ w ten właśnie sposób zakochuję się ostatnio co tydzień :) ). W tym tygodniu wypatrzyłam przepis na tartę na blogu kwestiasmaku.

Składniki na spód:
  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mała szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody
Nadzienie truskawkowe:
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki kisielu truskawkowego w proszku (najlepiej kisielu z kawałkami owoców) lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek marmolady lub dżemu truskawkowego
Beza:
  • 3 białka z dużych jajek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Najpierw przygotujemy spód. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować dobrze masłem. Mąkę połączyć z cukrem i solą, dodać pokrojone na kawałeczki masło i posiekać, tak aż powstaną drobne okruszki ciasta (lub rozcierać ciasto palcami), następnie dodać żółtko oraz wlać wodę i dalej zagniatać ciasto, aż uzyskamy jednolite, gładkie ciasto. Kulę z ciasta zawinąć kulę w folię i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypanymi mąką. Następnie wyłożyć ciastem dno i boki formy, a papier odkleić i wyrzucić. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 190°C (góra i dół bez termoobiegu). Ciasto (spód i boki) okryć dokładnie folią aluminiową. Na spód wysypać suchą fasolę (fot.1). Piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie z fasoli oraz folię (fot.2) i piec jeszcze przez około 13 minut na złoty kolor.
Teraz czas na bezę. Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie pomału, po 1 łyżce dodawać cukier cały czas ubijając (nie wskazane jest zmniejszanie ilości cukru, bo beza może się nie udać). Ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty, a pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do 180°C (góra i dół bez termoobiegu).
Truskawki dokładnie osuszyć i pokroić na kawałki. Następnie wymieszać z proszkiem kisielu lub z mąką ziemniaczaną.
Na podpieczonym, kruchym spodzie rozsmarować dżem, ułożyć truskawki (fot.3), wyłożyć pianę z białek (fot.4) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20-25 minut aż beza będzie z wierzchu lekko zarumieniona. Wyjąć i dokładnie ostudzić.
Ciasto najlepiej kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu, ponieważ ciepła tarta będzie miała zbyt płynne nadzienie, które z czasem trochę gęstnieje.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarzy

  1. Po prostu cudowna, truskawki i beza to moje ulubione połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm... połączenie wakacyjne, pyszne i bajeczne. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Uwielbiam ciasta owocowo- bezowe!

    OdpowiedzUsuń