Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Sezon letni nieubłaganie dobiega do końca. Owoców na straganach jest coraz mniej. Postanowiłam więc chodź trochę zatrzymać lato na dłużej, piekąc wyśmienite, lekkie ciastka ze świeżymi owocami.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka amerykańska)
- 1 jajko
- 120 g pokruszonych biszkoptów
- ok. 100 g cukru trzcinowego
- 100 g kwaśnej, gęstej śmietany
Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego kwadraty o bokach około 10 x 10 cm (fot.1). Wycięte kwadraty umieścić w formie od muffin, tworząc rodzaj koszyczka (fot.2).
Jajko roztrzepać i posmarować nim każde ciastko. Biszkopty pokruszyć lub przetrzeć przez sito i wsypać je na dno koszyczków (fot.3) − około 1 łyżki na koszyczek (są one bardzo ważne, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypać owoce wymieszane z cukrem trzcinowym (fot.4). Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrozić je i odsączyć dokładnie na sicie.
Tak przygotowane koszyczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
Najlepiej podawać je na świeżo z kilkoma kleksami gęstej śmietany.
Najlepiej podawać je na świeżo z kilkoma kleksami gęstej śmietany.
Źródło: kuchnialidla.pl
drukuj przepis
2 komentarzy
też robiłam podobnie, tylko na słono :) pyszotka!
OdpowiedzUsuńNo i chyba koniec z moją dietą bo koniecznie będę musiała tego wypróbować :D Wygląda niesamowicie, a przepis taki prosty :D
OdpowiedzUsuń