Tarta ananasowa
Dzisiaj miałam ochotę na szybkie, pyszne ciasto z owocami. Wybrałam tartę z ananasem, ponieważ jest idealnym ciastem w razie niespodziewanych gości. Jest bardzo proste w wykonaniu, a zarazem pyszne i efektowne.
Składniki:
- puszka ananasów 580 g
- 15 g żelatyny
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 1 szklanka pokruszonych ciastek digestive
- 1/2 szklanki rozpuszczonego masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych
Zaczniemy od przygotowania spodu. Cukier rozpuścić w ciepłym maśle. Dodać pokruszone ciasteczka, cynamon i orzechy. Wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników, kiedy ciasto osiągnie konsystencję mokrego piasku. Przygotować formę do tarty. Wysmarować ją tłuszczem, a następnie wyłożyć jej dno ciastem (fot.1), tworząc rant o wysokości około 1 cm. Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.
Krążki ananasa odcedzić (zachowując syrop) i pokroić w drobną kostkę. Syrop (około 250 ml) podgrzać w rondelku. Dosypać żelatynę i mieszając całkowicie ją rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Kiedy już zacznie lekko tężeć - 2/3 ilości wymieszać z serkiem. Wstawić na chwilę do lodówki aby lekko stężał. Wyjąć z lodówki i posmarować nim ciasteczkowy spód (fot.2). Ponownie schłodzić. Następnie na wierzch ułożyć kawałki ananasa (fot.3) i polać całość resztą syropu (fot.4) (jeżeli nam się całkowicie zetnie, podgrzać go przez moment na kuchence). Schłodzić. Smacznego :)
drukuj przepis
2 komentarzy
Bardzo ładnie się prezentuje taka tarta :) I na pewno jest pyszna.
OdpowiedzUsuńJaka słoneczna :)
OdpowiedzUsuń