Cynamonowe serduszka
Świąteczne pieczenie czas zacząć! :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche i z powodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :)
Składniki na około 25 szt.:
- 100 g mąki
- 50 g zmielonych orzechów laskowych
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- niewielka szczypta kardamonu
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 25 g cukru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 100 g białej czekolady do dekoracji
Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wykroić serduszka (fot.1) i przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka posmarować wodą i posypać cynamonem (1 łyżeczka) wymieszanym z cukrem (25 g). Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasteczka. Ja do tego celu wykorzystuję zwykłą strzykawkę jednorazową, żeby otrzymać jak najcieńszy strumyczek czekolady (fot.2).
drukuj przepis
0 komentarzy