Cynamonowe serduszka

by - grudnia 04, 2012



Świąteczne pieczenie czas zacząć!  :) - a na pewno nie ma nic lepszego na początek sezonu takich wypieków, jak ciasteczka o niezwykłym aromacie pomarańczy i przypraw korzennych. Ciasteczka są bardzo kruche i z powodzeniem dotrwają do Bożego Narodzenia przechowywane w puszce... pod warunkiem, że je dobrze ukryjemy przed domownikami :)

Składniki na około 25 szt.:
  • 100 g mąki
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • niewielka szczypta kardamonu
  • 1 żółtko
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • 25 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 100 g białej czekolady do dekoracji

Z mąki, orzechów, cukru pudru, skórki pomarańczowej, 1/3 łyżeczki cynamonu, kardamonu, żółtka i masła zagnieść szybko kruche cisto. Zagniatać tylko do połączenia się składników. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować (lekko podsypując mąką) na placek o grubości 0,5 cm. Z ciasta wykroić serduszka (fot.1) i przełożyć je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka posmarować wodą i posypać cynamonem (1 łyżeczka) wymieszanym z cukrem (25 g). Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i udekorować nią ciasteczka. Ja do tego celu wykorzystuję zwykłą strzykawkę jednorazową, żeby otrzymać jak najcieńszy strumyczek czekolady (fot.2).



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy