Babka czekoladowa

by - listopada 25, 2012



Dzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki.

Składniki na ciasto:
  • 120 g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g miałkiego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • łyżka masła
  • łyżka mleka

Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.1) i wymieszać.
Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać i dodać do ciasta (fot.2). Wszystko dokładnie wymieszać
Przygotować foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane ciasto (fot.3). Wyrównać (fot.4). Piec w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut, do momentu "suchego patyczka".
Przygotować polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę z masłem i z mlekiem w kąpieli wodnej - a następnie oblać nią ciasto. Smacznego :)

Źródło: kwestiasmaku



  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

2 komentarzy

  1. Prosta i smakowita. Uwielbiam czekoladowe ciacha:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. A tu czekolada wewnątrz i na zewnątrz :-) Mniami... :-)

    OdpowiedzUsuń