Babka czekoladowa
Dzisiaj do niedzielnej kawki zachciało mi się jakiegoś ciasta. Nie chciałam eksperymentować, więc chciałam znaleźć coś szybkiego i zawsze się udającego :) Natrafiłam na bardzo fajny przepis na babkę czekoladową - idealna do kawki.
Składniki na ciasto:
- 120 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżki mleka
- 150 g miękkiego masła
- 150 g miałkiego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 100 g czekolady mlecznej
- łyżka masła
- łyżka mleka
Czekoladę razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem a następnie dodawać po 1 jajku, stale ucierając. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę (fot.1) i wymieszać.
Mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać i dodać do ciasta (fot.2). Wszystko dokładnie wymieszać
Przygotować foremkę "keksówkę". Wysmarować ją masłem i przelać do niej przygotowane ciasto (fot.3). Wyrównać (fot.4). Piec w temperaturze 180ºC przez około 45-50 minut, do momentu "suchego patyczka".
Przygotować polewę czekoladową rozpuszczając czekoladę z masłem i z mlekiem w kąpieli wodnej - a następnie oblać nią ciasto. Smacznego :)
Źródło: kwestiasmaku
drukuj przepis
2 komentarzy
Prosta i smakowita. Uwielbiam czekoladowe ciacha:-).
OdpowiedzUsuńA tu czekolada wewnątrz i na zewnątrz :-) Mniami... :-)
OdpowiedzUsuń