Banoffee - tarta z karmelem i bananami
Ostatnio w kawiarni bardzo spodobała mi się tarta bananowa. Spróbuję ją odtworzyć, ponieważ jest to naprawdę warte uwagi, aromatyczne, pyszne ciasto. Połączenie kruchego podkładu, z bananami, karmelem i bitą śmietaną - to po prostu poezja smaku :)
Składniki na ciasto:
- 250g mąki
- 50g cukru
- 125g masła
- 1 łyżka wody
- kilka kropli aromatu waniliowego
Składniki na wierzch:
- gotowa masa krówkowa (350 g)
- 4 dojrzałe banany
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- 2 opak. śmietan-fixu
- małe opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do dekoracji
Składniki na ciasto szybko zagnieść i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki. Przygotować formę o średnicy 26cm wysmarowaną tłuszczem. Wylepić ją ciastem formując 2-3 cm brzeg. Ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
Wyjąć i ponakłuwać widelcem (fot.1). Piec w temperaturze 160ºC przez około 20 minut, korzystając z funkcji termoobieg. Odstawić do ostygnięcia.
Wystygnięte ciasto posmarować równomiernie gotową masą krówkową (jeżeli będzie zbyt gęsta podgrzać ją chwilę w rondelku - intensywnie mieszając) (fot.2). Banany pokroić na krążki o grubości około 1 cm. Ułożyć ściśle na masie (fot.3). Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze Śmietan-fixem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na cieście, pokrywając banany (fot.4). Wstawić do lodówki.
W międzyczasie rozgrzać patelnie teflonową. Nie smarując jej tłuszczem, podpiec na niej przez chwilę, garść płatków migdałowych (fot.5). Odstawić do przestudzenia.
Posypać ciasto z wierzchu płatkami (fot.6). Życzę smacznego :)
drukuj przepis
2 komentarzy
mmm ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńwygląda zacnie... chyba zrobię, bo na samą myśl o smaku mi ślinka cieknie...
OdpowiedzUsuń