Słodkie zajączki
Podwójnie słodkie zajączki... raz dla oka - a dwa dla podniebienia :) Ciekawa alternatywa dla małych drożdżowych babeczek. Mogą stanowić zarówno ciekawą dekorację świątecznego stołu, jak i słodką przekąskę do porannej herbaty.
- 500 g mąki pszennej
- 170 g letniego mleka
- 100 g wody
- 7 g drożdży instant (suszonych)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- kilka rodzynek
- 1 jajko
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż zwiększy objętość dwu- krotnie. Ciasto podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka ciasta odłożyć 1/3 na główki zajączków oraz po małym kawałeczku na ogonki.
Większe kawałki ciasta rozwałkować albo uformować ręcznie - prostokąty o wymiarach 11 x 7 cm. Na środku krótszych boków zrobić niewielkie nacięcia, około 2,5 cm. Rozcięte końce ciasta lekko rozchylić na zewnątrz. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć w równych odstępach uformowane tułowie pierwszych sześciu zajączków, posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.1). Ciasto przeznaczone na główki uformować w kulki, lekko spłaszczyć, naciąć z jednej strony ostrym nożem na głębokość 1 cm. Przecięte połówki ciasta rozchylić tak, aby uformować uszka. Następnie przykleić do tułowia i posmarować roztrzepanym jajkiem (fot.2). Zrobić oczy z rodzynków, przykleić ogonki (fot.3).
Piec w temp. 180°C około 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia (fot.4).
Dokładnie tak samo wykonać kolejne 6 sztuk zajączków.
drukuj przepis
0 komentarzy