Wielkanocny baranek

by - kwietnia 21, 2011



Nie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszać. Formę na baranka rozłożyć i obie jej połówki dokładnie wysmarować masłem i posypać (najlepiej przez sitko) mąką (fot.1). Następnie formę złożyć, odwróć do góry dnem, wlać ciasto do wysokości 2/3 foremki (fot.2). Wstawić w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 40 minut. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec małe babeczki. Wychodzą pyszne :)

Po upieczeniu ostrożnie rozłożyć foremkę. Ostrym nożem ściąć ciasto, które wyrosło poza foremkę. Delikatnie wyjąć baranka i odstawić do wystudzenia. Na koniec całość posypać delikatnie cukrem pudrem.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy