• Home
  • Kategorie
    • Ciasta
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta bez pieczenia
      • Ciasta drożdżowe
      • Ciasta z kremem
      • Ciasta z owocami
      • Rolady
      • Serniki
      • Szarlotki
      • Tarty
      • Torty
    • Ciasteczka
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffinki i babeczki
    • Wypieki wytrawne
      • Wypieki na słono
      • Pieczywo
    • Wypieki świąteczne
      • Boże Narodzenie
      • Halloween
      • Walentynki
      • Wielkanoc
    • Pralinki
  • Przeliczniki
    • Produkty sypkie
    • Produkty płynne
    • Pozostałe
  • Spis treści
  • Kontakt

Świat Ciasta

facebook instagram twitter pinterest flickr


Już bardzo dawno nie robiłam jabłkowego ciasta. Więc stęskniona za niepowtarzalnym jabłkowym aromatem, wyszukałam bardzie ciekawy przepis na szarlotkę tatrzańską. Wyróżnia się ona niewielką ilością bardzo kruchego, delikatnego ciasta oraz wysoką warstwą pysznych, kwaskowych jabłek z delikatną nutką cynamonu.

Składniki:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • opcjonalnie - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kg jabłek szara reneta
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Mąkę, proszek do pieczenia (opcjonalnie), margarynę i cukier puder - szybko posiekać razem. Dodać żółtka, śmietanę i również szybko zagnieść spójne ciasto. Aby ułatwić sobie pracę, ciasto można posiekać za pomocą blendera. Przygotować formę o wielkości 22 x 30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie dno wylepić 2/3 ciasta (fot.1) i wstawić razem z formą do lodówki na około godzinę. 
Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. 
Wszystkie jabłka obrać i pozbawić ich gniazd nasiennych. Owoce zostawić w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Za pomocą malaksera lub tarki - jabłka pokroić na bardzo cieniutkie plasterki. Do miski, w której są jabłka, dodać cukier puder i cynamon (fot.2). Delikatnie wymieszać, by przyprawy ładnie oblepiły wszystkie jabłka. Postaraj się nie połamać plasterków. 
Na chłodzone ciasto w blasze wyłożyć wszystkie jabłka, układając plasterki poziomo (fot.3). Powstanie nam wysoka warstwa (około 6-7 cm). Dokładnie je docisnąć i wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika (fot.4). Szarlotkę piec ok. 60-80 minut, w temperaturze 160ºC – do zarumienienia się wierzchu. Po wystudzeniu posypać pudrem.

Źródło: chillibite.pl


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
4 komentarzy


Od wielu lat jestem niepodważalną fanką batoników Maxi King :) Więc jak znalazłam przepis na ciasto o tej samej nazwie musiałam koniecznie go wypróbować. I zdecydowanie potwierdzam, że się opłacało :)

Składniki na blachę 23 x 37 cm:
  • ok. 400 g herbatników
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (gotowanego przez 3 godziny) lub gotowej masy krówkowej

Masa mleczna:
  • 1,5 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g)
  • 400 - 500 g mleka w proszku (miałkiego - nie w granulkach)

Polewa:
  • 2 czekolady mleczne
  • 150 g orzeszków ziemnych lub laskowych
  • 1/4 szklanki mleka

Orzeszki posiekać i podprażyć na suchej patelni (fot.1). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć pierwszą warstwę herbatników (fot.2). Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować i odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć na gładką i puszystą masę, a następnie dodać mleko i mleko w proszku (wedle uznania od 3 do 4 szklanek). Utrzeć. Masę na chwilę odstawić do lodówki, żeby trochę zgęstniała.
Następnie połowę masy mlecznej wyłożyć na herbatniki i przykryć następną warstwą herbatników. Przygotować masę krówkową. Dobrze jest ją wcześniej podgrzać wkładając puszkę do garnka z wodą i chwilę pogotować. Będzie się lepiej rozprowadzać (fot.3). Wyłożyć ją na herbatniki.
Bezpośrednio na masę krówkową rozprowadzić resztę masy mlecznej, a na nią warstwę herbatników. Czekoladę roztopić w rondelku razem z mlekiem. Kiedy się rozpuści, dodać orzeszki i polać nią wierzch ciasta (fot.4). 
Całość schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Źródło: stylowi.pl



  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
32 komentarzy


Dzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik na zimno z wykorzystaniem mielonego twarogu z dodatkiem białej czekolady i truskawek zatopionych w galaretce. Najfajniejsze w tym cieście jest to, że od początku do końca możemy obyć się bez piekarnika. Nawet podłoże sernika wykonane jest z kruszonych herbatników. Więc wystarczy nam lodówka, odrobina cierpliwości i już mamy pyszne ciasto serowe z truskawkami :)

Składniki:
  • 600 g twarogu
  • 300 g białej czekolady
  • 330 g śmietany kremówki 30% (350 ml)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 150 g herbatników
  • 70 g masła

Masło roztopić i przestudzić. Herbatniki zmiksować w malakserze
(fot.1), przełożyć do miski i wymieszać z masłem. Na dno tortownicy o średnicy 21 cm położyć folię aluminiową i założyć obręcz, pozostawiając końce folii na zewnątrz tortownicy. Wyłożyć herbatniki i dociskając ręką, wyrównać na całej powierzchni (fot.2). Wstawić do lodówki. 

Twaróg zmielić dwu lub trzykrotnie (fot.3). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno. 

Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Następnie cały czas ubijając wlewać żelatynę i dokładnie zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką (fot.4). Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy sernik lekko się zetnie na wierzchu ułożyć truskawki (fot.5) i zalać galaretką (fot.6). Wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki.

Źródło przepisu: kulinarnespotkania


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
1 komentarzy


Kiedy zobaczyłam ten przepis na stronie malacukierenka.pl stwierdziłam, że koniecznie jeszcze raz w tym sezonie muszę się pokusić na ciasto z rabarbarem. I wiecie co? Nie żałuję :) Ciasto jest po prostu przepyszne. Połączenie kwaskowatego rabarbaru z bezą, bitą śmietaną i maślanym ciastem smakuje rewelacyjnie. 

Ciasto:
  • 4 żółtka
    (w temperaturze pokojowej)
  • 130g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 130 g cukru
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mleka
    (w temperaturze pokojowej)
Beza:
  • 4 białka
  • 150 g cukru
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki malinowego kisielu w proszku
Masa rabarbarowa:
  • 500 g rabarbaru
  • 3-4 truskawki (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml wody + 6 łyżek wody
  • 60 g cukru
Masa śmietanowa:
  • 400 g zimnej śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
Zaczynamy od ciasta. Spód i górę przygotowujemy w taki sam sposób. Czyli ciasto, na to beza i płatki migdałowe. Najwygodniej jest, kiedy posiadamy dwie identyczne tortownice i od razu obie części przygotowujemy jednocześnie. Jeżeli nie - to składniki musimy podzielić na dwie części i najpierw upiec spód - a później górę ciasta.
Masło utrzeć z solą i cukrem (ucierać przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera i pojedynczo dodawać żółtka. Dodać aromat wymieszać. 
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Teraz na przemian z mlekiem dodawać ją do maślanej masy. Składniki dokładnie, ale krótko wymieszać.
Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm (lub tak jak wspominałam wcześniej dwie tortownice) i wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta przenieść do jednej tortownicy, a drugą połowę do drugiej. Równomiernie rozprowadzić. 
Teraz czas na bezę. Jeżeli od razu robimy ciasto na dwie tortownice, ubijamy 4 białka z 2 łyżeczkami soku z cytryny - jeżeli na jedną, białka dzielimy na pół i ubijamy je z 1 łyżeczką soku z cytryny. Gdy masa będzie już sztywna,  stopniowo dodajemy całą porcję (lub połowę) cukru i dalej ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa będzie gęsta i lśniąca. Na końcu dodajemy 2 (lub 1) łyżkę kisielu.
Ubitą pianę wyłożyć równomiernie na surowe ciasto w tortownicy i posypać połową płatków migdałowych. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150ºC na funkcji termoobieg i piec przez 45 minut (jeśli mamy dwie tortownice, to wstawiamy obie do piekarnika przy funkcji termoobieg).
Oba ciasta odstawiamy do ostygnięcia.

Masa rabarbarowa. Rabarbar obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do rondelka wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i ponownie zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez około 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
Letnią masę rabarbarową wyłożyć na jedno ciasto w tortownicy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa śmietanowa. Żelatynę rozpuścić w około 1/5 szklanki ciepłej wody, odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Dodać ostygniętą żelatynę i delikatnie wymieszać. Śmietanę nałożyć na masę rabarbarową. 

Drugie ciasto wyjąć z tortownicy i położyć je na ubitą śmietanę. Odstawić na 10-15 minut, aby śmietana zesztywniała. Zdjąć delikatnie obręcz tortownicy i podawać. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu, ale idąc za radą autorki przepisu również odradzam lodówkę. Ciasto może się wtedy "zrosić" i beza nie będzie chrupiąca.


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
5 komentarzy


Śmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu na to, że na zewnątrz jest ciągle zimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych świeżutkie owoce - i od razu zrobiło mi się lepiej  :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl. 

Składniki na kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 230 g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • cukier puder - do posypania 
  • kilka łyżek bułki tartej
Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą na do zamrażarki - na 2 godziny.
W międzyczasie, rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę (około 2x2 cm). Przełożyć go do miski i zasypać cukrem. Odstawić aż puści sok i lekko zmięknie. 
Piekarnik nagrzać do temperatury 200ºC (u mnie 180ºC przy termoobiegu).
Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając 4 łyżki cukru - jednak użyć tylko 750 ml mleka. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarbaru). Wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar - pamiętając o odlaniu soku, który puścił. Teraz całość zalać jeszcze ciepłym budyniem. Wyrównać. Na koniec zetrzeć bezpośrednio na budyń - ciasto z zamrażarki. 
Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika i piec około 45 minut przy temperaturze 200ºC - lub około 35 minut przy włączonym termoobiegu.


  drukuj przepis
Share
Tweet
Pin
Share
6 komentarzy
Nowsze posty
Starsze posty

O mnie

Autorka bloga - mapik27
Mam na imię Magda i uwielbiam piec ciasta. Przepisami umieszczonymi na tym blogu,
chce was zarazić swoją pasją :)

Obserwuj mnie

Popularne posty

  • Sernik z białą czekoladą i malinami
  • Torta di mele - czyli włoska szarlotka
  • Sernik z Białymi Michałkami
  • Kruche ciasto z morelami i pianką budyniową
  • Sernik Rafaello

Kategorie

Babki i inne ciasta ucierane Boże Narodzenie Ciasta bez pieczenia Ciasta drożdżowe Ciasta z kremem Ciasta z owocami Ciastka i ciasteczka Halloween Muffinki i babeczki Na słono Pieczywo Pralinki Rolady Serniki Szarlotki Tarty Torty Walentynki Wielkanoc

Lista moich blogów

  • Świat Domowej Kuchni
  • Świat Ciasta
  • Prywatne Podróże

Wybierz składnik

Ananasy Banany Brzoskwinie
Gruszki Jabłka Jagody
Jeżyny Kokos Maliny
Morele Pomarańcze Rabarbar
Truskawki Wiśnie Żurawina

Food Portale

Smaker.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
Najlepsze blogi kulinarne w jednym miejscu!
FlyB - Kulinaria
FlyB - Kulinaria

Created with by BeautyTemplates