Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami
Dzisiaj przepyszna truskawkowa propozycja :) Sernik na zimno z wykorzystaniem mielonego twarogu z dodatkiem białej czekolady i truskawek zatopionych w galaretce. Najfajniejsze w tym cieście jest to, że od początku do końca możemy obyć się bez piekarnika. Nawet podłoże sernika wykonane jest z kruszonych herbatników. Więc wystarczy nam lodówka, odrobina cierpliwości i już mamy pyszne ciasto serowe z truskawkami :)
Składniki:
- 600 g twarogu
- 300 g białej czekolady
- 330 g śmietany kremówki 30% (350 ml)
- 2 łyżki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 150 g herbatników
- 70 g masła
Twaróg zmielić dwu lub trzykrotnie (fot.3). Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić, żeby trochę przestygła. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i przestudzić. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
Do zmielonego twarogu dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować. Następnie cały czas ubijając wlewać żelatynę i dokładnie zmiksować. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać łyżką (fot.4). Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód i wstawić do lodówki. W tym czasie galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Gdy sernik lekko się zetnie na wierzchu ułożyć truskawki (fot.5) i zalać galaretką (fot.6). Wstawić do lodówki do czasu stężenia galaretki.
drukuj przepis
1 komentarzy
Ależ on musiał być pyszny... Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń