Sernik Eton Mess

by - czerwca 22, 2025

Jeśli istnieje deser, który łączy klasyczną kremowość sernika z lekkością i słodkim chaosem angielskiego Eton Mess, to właśnie ten wypiek zasługuje na tytuł królewskiego faworyta.

Na spodzie – kruszonka z ciastek Digestive, czyli solidna i delikatna baza, która podkreśla smak reszty. Serce ciasta to aksamitna masa serowa z dodatkiem białej czekolady, śmietanki i jaj – lekka, a jednocześnie treściwa. Ale prawdziwa magia zaczyna się na wierzchu.
Tam czeka mus truskawkowy, przygotowany z galaretki i świeżych owoców, który podczas jedzenia, wnika delikatnie w masę sernika, tworząc smakowitą harmonię. A jak przystało na Eton Mess – całość wieńczą chmurki bitej śmietany, świeże truskawki i chrupiące mini bezy, które przyjemnie pękają pod zębami, balansując kremową strukturę ciasta.

To deser, który łączy dwa światy: elegancję klasycznego wypieku i swobodną lekkość angielskiego przysmaku. Idealny na letnie przyjęcia, uroczyste okazje lub po prostu wtedy, gdy chcesz zachwycić bliskich czymś wyjątkowym.

Sernik Eton Mess – bo czasem warto pozwolić deserowi na odrobinę kontrolowanego bałaganu :)


Składniki na spód:

  • 180 g ciastek Digestive
  • 60 g masła (roztopionego)
Masa serowa:

  • 1 kg serka śmietankowego w wiaderku (w temp. pokojowej)*
  • 150 g cukru
  • 2 mąki ziemniaczanej
  • 4 duże jajka (L)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 200 g białej czekolady
Mus truskawkowy:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 500 g truskawek
Na wierzch ciasta:

  • 300 g truskawek 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ŚmietanFix
  • ciasteczka mini bezy - 40 g

Przygotować tortownicę o średnicy 22-23 cm z odpinaną obręczą. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić w malakserze/rozdrabniaczu na "piasek", dodać masło i zmiksować do połączenia składników. Masą wyłożyć dno tortownicy, mocno uklepując. Można w tym celu użyć dna szklanki. Wstawić do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 175°C (grzanie góra i dół bez termoobiegu). Na dno piekarnika postawić formę "keksówkę". Zagotować wodę w czajniku.
Serek przełożyć do misy miksera. Delikatnie rozmiksować na średnich obrotach, aż masa będzie gładka i jednolita, przez około 1 minutę. Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i miksować przez kolejną minutę.
Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić razem ze śmietanką kremówką w kąpieli wodnej. Przestudzić i dodać stopniowo do masy serowej, miksując na małych obrotach miksera. 
Gładką masę wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię szpatułką.

Tak przygotowaną masę wstawić na kratkę w środkowej części piekarnika. Do "keksówki" na dnie piekarnika wlać wrzącą wodę z czajnika (około 2/3 wysokości formy). Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec przez kolejne 45 minut.

Sernik wyjmować stopniowo z piekarnika, uchylając na początku drzwiczki, później wysuwając go z piekarnika. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 

500 g truskawek zmiksować blenderem na gładki mus. Przełożyć do rondelka i zagotować. Następnie masę truskawkową zdjąć z ognia i wsypać proszek galaretki. Mieszać dokładnie, do momentu aż galaretka całkowicie się rozpuści w gorącym musie truskawkowym. Odstawić do przestudzenia. Kiedy masa zacznie już gęstnieć, przelać ją delikatnie na sernik. Wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień, 300 g truskawek pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do małego rondelka. Dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu (często mieszając), aż masa zacznie lekko wrzeć i zgęstnieje. Gotową mieszankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Zimną śmietankę wlać kremówkę do miski, a następnie dodać cukier puder. Całość ubić mikserem, aż masa stanie się gęsta, puszysta i sztywna. Jeżeli sernik ma być przechowywany trochę dłużej, to pod koniec ubijania można dodać - Śmietan-Fix.
Mini bezy pokruszyć na mniejsze kawałki i dodać do bitej śmietany. Delikatnie wymieszać szpatułką. 

Sernik wyjąć z lodówki i układać warstwami na wierzchu ciasta - raz porcję z bitą śmietaną i raz masę truskawkową. Powtarzać czynność, tworząc kolejne warstwy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.

Przechowywać w lodówce.



* należy wybrać gęsty, dobrej jakości ser w wiaderku. Jeżeli będzie zawierał płyn, to przed dodaniem go do sernika - należy go dokładnie odsączyć. Ja osobiście polecam ser „Mój Ulubiony” z Wielunia.

  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy