Francuskie ciasto ucierane z truskawkami
Są takie wypieki, które od pierwszego kęsa przenoszą nas do prowansalskiej kuchni, pachnącej masłem, cukrem waniliowym i świeżymi owocami. Francuskie ciasto ucierane z truskawkami to właśnie taki deser – prosty, a jednocześnie elegancki, idealny na letnie popołudnie z filiżanką kawy.
To wypiek, który przypomina klasyczną babkę jogurtową z owocami, ale dzięki dodatkowi kwaśnej śmietany zyskuje jeszcze więcej puszystości i niezwykłą wilgotność. W każdej porcji kryją się soczyste, świeże truskawki, które podczas pieczenia otulają się delikatnym ciastem, tworząc harmonijną, letnią słodycz.
Sekret tkwi także w wykończeniu: delikatnej posypce z drobnego cukru, która po upieczeniu zmienia się w złocistą, subtelnie chrupiącą skorupkę – kontrastującą z miękkim wnętrzem ciasta.
To ciasto, które nie wymaga wymyślnych dodatków ani skomplikowanych dekoracji – zachwyca naturalnością, aromatem wanilii i świeżością owoców.
Francuskie ciasto ucierane z truskawkami – domowa klasyka z nutą elegancji, która zawsze się sprawdza.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1¼ szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 50 g roztopionego masła (lub oleju)
- 1 kwaśnej śmietany 18%
- 400 g świeżych truskawek
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Truskawki umyć, odszypułkować i pociąć na mniejsze kawałki.
Piekarnik nagrzać do temp. 180°C. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Dno wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Do jednej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Do drugiej miski wbić jajka i dodać 1 szklankę cukru oraz cukier wanilinowy, a następnie ubić na puszystą masę (przez około 6-7 minut).
Dodać śmietanę, roztopione i wystudzone masło oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować całość na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników.
¾ masy przelać do tortownicy, na niej ułożyć pokrojone truskawki, a następnie przykryć je pozostałą częścią masy. Ponieważ masa jest dość gęsta, wystarczy nałożyć ją punktowo łyżką, a potem wyrównać wierzch nożem. Na koniec całość posypać równomiernie ¼ szklanki drobnego cukru i wstawić do piekarnika.
Piec przez około 50 minut, do czasu aż ciasto ładnie urośnie, a środek będzie dobrze dopieczony. Sprawdzić metodą "suchego patyczka".
Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Najlepiej serwować zaraz po upieczeniu :-)
0 komentarzy