Ciasto Dziękczynienia

by - grudnia 09, 2023

Przepis na to ciasto widziałam na kilku amerykańskich stronach internetowych. Od dawna bardzo mnie kusiło i kojarzyło się z połączeniem naszego polskiego sernika z jabłecznikiem. W związku z tym zdecydowałam się go wykorzystać i "przełożyć" na polskie nasze składniki. Ciasto jest dosyć słodkie, ale bardzo delikatne w strukturze. Ze swoimi aromatycznymi warstwami serowo-jabłkowymi, dodatkowo uwieńczone warstwą z orzechów pekan w lekko słonym karmelu - na pewno idealnie wpasuje się w świąteczne menu w niejednym domu. 

Warstwa jabłkowa:

  • 3-4 jabłka (reneta lub szara reneta)*
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka przyprawy do szarlotki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki wody

Kruche ciasto z orzechami:

  • 90 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g mielonych orzechów laskowych lub pekan
  • 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki

Warstwa sernikowa:

  • 700 g serka śmietankowego w wiaderku (w temp. pokojowej)**
  • 200 g cukru 
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 170 g śmietany kremówki 36% (w temp. pokojowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Warstwa orzechowa:

  • 56 g masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 75 g śmietany kremówki 36% (w temp. pokojowej)
  • duża szczypta soli
  • 125 g orzechów pekan
Zaczynamy od przygotowania warstwy jabłkowej. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w kostkę 1,5 - 2 cm. Pokrojone jabłka, sok z cytryny, cukier i przyprawę do szarlotki, przełożyć do średniego rondelka, ustawionego na średnim ogniu. Zagotować.
Gotować razem przez 5-7 minut, aż jabłka trochę zmiękną.
W małej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Dodać do jabłek. Ciągle mieszając kontynuować gotowanie, aż jabłka zgęstnieją. Zdjąć z ognia i odstawić na bok.

Teraz czas na kruche ciasto z orzechami.
Piekarnik rozgrzać do temp. 185°C (grzanie góra-dół). 
Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, kładąc papier na dnie i zatrzaskując formę.
Masło rozpuścić i przestudzić. W średniej misce wymieszać cukier, mąkę, mielone orzechy, przyprawę do szarlotki oraz roztopione masło, do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Jeżeli składniki nie będą nam się chciały ładnie połączyć, można dodać 1-2 łyżki wody.
Gotowym ciastem wylepić równomiernie dno tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Wyjąć.

W międzyczasie możemy przygotować warstwę sernikową.
Do dużej miski do miksowania, przełożyć ser z wiaderka (odsączony ze wszystkich zbędnych płynów), cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszać razem przez 2 minuty. Dodać 3 jajka i ekstrakt waniliowy. Ubijać na niskiej prędkości, tylko do momentu, aż jajka połączą się z resztą składników.
Dodać śmietankę kremówkę i sok z cytryny. Ponownie ubijać na niskiej prędkości, aż masa będzie jednolita.
Na podpieczony spód wylać ½ masy sernikowej. Na to (delikatnie), łyżka po łyżce, wyłożyć nadzienie jabłkowe, tak aby utworzyło w miarę równą warstwę. Następnie pokryć ją pozostałą masą sernikową.
Teraz, w zdecydowany sposób i kilkakrotnie, uderzyć tortownicą o blat kuchenny, tak, aby pozbyć się powietrza z nadzienia.

W czajniku zagotować wodę. Przygotować dowolną foremkę "keksówkę" i wlać wrzątek do połowy jej wysokości. Wstawić na dno piekarnika.

Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika, na środkową półkę. Piec przez 80-90 minut. 
Podczas pieczenia należy sprawdzać poziom wody w "keksówce". W razie potrzeby należy ją uzupełnić wrzątkiem.
Jeśli sernik zacznie się rumienić na wierzchu, można delikatnie położyć na nim kawałek folii aluminiowej.
Gdy sernik będzie już upieczony - wyłączyć piekarnik, a ciasto pozostawić w środku na 1,5 - 2 godziny, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie sernik przełożyć do lodówki, na co najmniej 8 godzin.

Warstwę orzechową najlepiej przygotować niedługo przed podaniem ciasta.***
Orzechy pekan pociąć na mniejsze kawałki (ale niezbyt drobno).
Do małego rondelka dodać masło, cukier, śmietankę i sól. Postawić całość na średnim ogniu i mieszać od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści i będzie jednolite.
Masę doprowadzić do wrzenia i pozostawić na ogniu przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i od razu dodać orzechy. Masę orzechową odstawić do ostygnięcia przez około 8-10 minut, a następnie rozprowadzić ją na wierzchu sernika.

Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - ponieważ warstwa orzechowa mocno się zetnie i będzie twarda.

Uwaga!
* po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych, powinno zostać 600 g jabłek
** należy wybrać gęsty, dobrej jakości ser w wiaderku. Jeżeli będzie zawierał płyn, to przed dodaniem go do sernika - należy go dokładnie odsączyć. Ja osobiście polecam ser „Mój Ulubiony” z Wielunia.
*** żeby nie zniszczyć sernika przy krojeniu, polecam przed nałożeniem warstwy orzechowej, pociąć go najpierw na porcje, przełożyć je w pionie pociętymi kartonikami (które później usuniemy), i nakładać orzechy na każdą porcję osobno.

  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy