Świąteczna babka z choinką
Pomysł jak zrobić ze zwykłej babki, jedną z głównych atrakcji wigilijnego stołu. Wystarczy urozmaicić ją ciekawym dodatkiem w postaci choinki, umieszczonej w środku ciasta :)
Po upieczeniu babka jest mięciutka, wilgotna i przepełniona świątecznym aromatem, dzięki użytej podczas pieczenia - przyprawie do piernika. Serdecznie polecam!
Składniki na ciasto jasne:
- 2 szklanki cukru
- 250 g masła
- 1/2 szklanki wody
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto ciemne:
- 125 g masła
- 3 jaja
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki powideł węgierkowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżeczek kakao
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej
- 50 ml śmietany kremówki 30%
Zaczynamy od ciasta jasnego. Do niewielkiego rondelka przełożyć cukier, masło i wodę. Wszystko razem roztopić. Nie gotować! Odstawić do przestudzenia. Dodać żółtka, wymieszać za pomocą miksera. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, i również wymieszać. W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać ją do ciasta, delikatnie mieszając całość łyżką drewnianą. Wlać do formy keksowej 12 x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto całkowicie wystudzić, i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Następnie za pomocą foremki powycinać choinki. W jednym plastrze ciasta - jedna choinka!
Teraz szykujemy ciasto ciemne. Do małego garnka wlać mleko. Dodać cukier, kakao, masło i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia. Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka - nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta. Całość dobrze (ale delikatnie) wymieszać łyżką.
Przygotować foremkę keksówkę 12 x 28 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wlać na dno około 1 cm ciasta ciemnego i poukładać w nim (na stojąco), powycinane choinki - ściśle jedną za drugą. Po ułożeniu zalać choinki resztą ciemnego ciasta. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas zalewania choinki nie przewróciły się na boki i pozostały dokładnie na środku ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.
Czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Odstawić do zastygnięcia.
0 komentarzy