Świąteczna babka z choinką

by - grudnia 19, 2023

Pomysł jak zrobić ze zwykłej babki, jedną z głównych atrakcji wigilijnego stołu. Wystarczy urozmaicić ją ciekawym dodatkiem w postaci choinki, umieszczonej w środku ciasta :)
Po upieczeniu babka jest mięciutka, wilgotna i przepełniona świątecznym aromatem, dzięki użytej podczas pieczenia - przyprawie do piernika. Serdecznie polecam!

Składniki na ciasto jasne:

  • 2 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto ciemne:

  • 125 g masła
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki powideł węgierkowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżeczek kakao
Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietany kremówki 30%

Zaczynamy od ciasta jasnego. Do niewielkiego rondelka przełożyć cukier, masło i wodę. Wszystko razem roztopić. Nie gotować! Odstawić do przestudzenia. Dodać żółtka, wymieszać za pomocą miksera. Dodać przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia, i również wymieszać. W osobnej misce ubić pianę z białek i dodać ją do ciasta, delikatnie mieszając całość łyżką drewnianą. Wlać do formy keksowej 12 x 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (do suchego patyczka).
Ciasto całkowicie wystudzić, i pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Następnie za pomocą foremki powycinać choinki. W jednym plastrze ciasta - jedna choinka!

Teraz szykujemy ciasto ciemne. Do małego garnka wlać mleko. Dodać cukier, kakao, masło i mieszając, doprowadzić całość do wrzenia. Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka - nadal ubijać. Ubitą pianę dodać do ciasta. Całość dobrze (ale delikatnie) wymieszać łyżką.

Przygotować foremkę keksówkę 12 x 28 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wlać na dno około 1 cm ciasta ciemnego i poukładać w nim (na stojąco), powycinane choinki - ściśle jedną za drugą. Po ułożeniu zalać choinki resztą ciemnego ciasta. Należy zwrócić uwagę, żeby podczas zalewania choinki nie przewróciły się na boki i pozostały dokładnie na środku ciasta.
Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

Czekoladę razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto. Odstawić do zastygnięcia.

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy