Tort słony karmel z orzechami

by - grudnia 07, 2021

Do stworzenia tego przepisu, natchnęło mnie ciasto z kawiarni Costa Coffee. Zjadłam jeden kawałek i wiedziałam, że muszę stworzyć coś podobnego w domu :) Tort słony karmel, to wyjątkowe ciasto, składające się z czterech bardzo różnorodnych w strukturze i w smaku warstw. Podstawą jest delikatny biszkopt czekoladowy, następnie pokrywa go warstwa słonego karmelu z orzeszkami laskowymi, cienki blat z kruchego ciasta, a na koniec - puszysty krem z mascarpone i śmietany kremówki. Poezja smaku :) Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu.

Składniki na kruchy placek:

  • 100 g mąki pszennej 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g miękkiego masła
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • ½ łyżki mleka

Biszkopt:

  • 40 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody  

Warstwa orzechowo-karmelowa:

  • 1 puszka masy kajmakowej (460 g)
  • 150 g solonych orzeszków ziemnych

Masa śmietanowa:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 200 g masy kajmakowej
  • 1/2 łyżeczki soli

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta na placek pomiędzy warstwami tortu.
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki, zagnieść na gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjąć, włożyć pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm. Wyciąć okrąg o średnicy 24 cm (lub troszeczkę mniejszej np. 23,5 cm - żeby później, po upieczeniu, bez problemu zmieścił się nam do formy, w jakiej będzie przygotowywane całe ciasto). Następnie delikatnie przełożyć ciasto na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem, żeby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC (grzanie góra-dół) przez około 20-25 minut. Po upieczeniu odłożyć na kratkę do wystygnięcia.

Teraz czas na biszkopt.
Do małej miseczki przesiać kakao i mąkę. Odstawić na bok.
Białka jajek oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić mikserem na pianę przez około 1 minutę (na wysokich obrotach). Po tym czasie stopniowo (po 1 łyżeczce) dosypywać cukier, cały czas ubijając całość. Miksować tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać żółtka i dalej miksować całość przez 10-15 sekund. Na koniec wlać 2 łyżki zimnej wody i miksować kilka sekund.
Gdy masa jajeczna jest już gotowa, odstawić mikser i stopniowo, za pomocą szpatułki wmieszać przesianą mąkę z kakao, wsypując po 1 łyżce mieszanki. Masy nie należy mieszać zbyt energicznie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C.
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i tylko na spodzie wyłożyć ją papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać powierzchnię. Piec przez około 20 minut (grzanie góra-dół), do momentu "suchego" patyczka. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia, nie wyciągając z formy.

Puszkę z kajmakiem (przed otwarciem) delikatnie podgrzać, wkładając ją na kilka minut do rondelka z gorącą wodą. Orzeszki z grubsza posiekać, ale niezbyt drobno - najwyżej tak, żeby 1 orzeszek był podzielony na 4 części. Podgrzany kajmak przełożyć do miski, dodać solone orzeszki i dokładnie wymieszać.

Biszkopt czekoladowy wyjąć z formy. Zdjąć papier i odwrócić do góry nogami, wkładając z powrotem do tortownicy. Dobrze jest w tym momencie umieścić przy rancie formy - folię rantową (ale nie jest to konieczne). Wyłożyć masę karmelową z orzechami (jeszcze ciepłą). Wyrównać. Ułożyć blat kruchego ciasta, przygotowany wcześniej. Jeżeli wyszedł trochę za duży, i nie mieści się nam w formie, można go delikatnie przyciąć nożyczkami. Lekko docisnąć. Należy uważać, żeby kruche ciasto nie popękało. Wstawić do lodówki.

200 g masy kajmakowej przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać, żeby miała gładką konsystencję. Dodać sól i ponownie wymieszać. 50 g solonego karmelu odłożyć do dekoracji na wierzchu ciasta.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę przełożyć do miski i miksować razem, do momentu, aż powstanie jednolity, dość gęsty krem (nie za długo, żeby krem się nie zważył). Pod koniec ubijania dosypać cukier puder. Na koniec dodać 150 g solonego karmelu i za pomocą szpatułki dokładnie i delikatnie wymieszać całość.
Krem śmietanowy wyłożyć na schłodzone w lodówce ciasto. Wyrównać. 
Wierzch ciasta ozdobić, odłożonym wcześniej słonym karmelem.

Wstawić do lodówki minimum na całą noc.

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy