Sernik Oreo z czekoladowym ganache
Dzisiaj proponuję przepis na pyszny, delikatny sernik Oreo bez pieczenia, na ciasteczkowym spodzie - złożony z dwóch puszystych warstw, wzbogacony dodatkowo mięciutkim, czekoladowym ganache na spodzie. Idealna propozycja do popołudniowej kawki.
drukuj przepis
Składniki na ciasteczkowy spód:
- 22 ciasteczka Oreo
- 60 g stopionego masła
Czekoladowy ganache:
- ½ szklanki śmietany kremówki 36%
- 70 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady gorzkiej
Krem mascarpone:
- ½ szklanki gęstej śmietany kremówki 36% (schłodzonej)
- 350 g serka mascarpone (schłodzonego)
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 8 ciasteczek Oreo
Bita śmietana:
- 1 ½ szklanki gęstej śmietany kremówki 30%
- 25 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 Śmietan-Fix-y (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- kilka pokruszonych ciastek Oreo do posypania
- 8 mini Oreo do dekoracji na krawędzi ciasta
Zaczynamy od przygotowania czekoladowego ganache, czyli dolnej warstwy naszego ciasta.
Obydwie czekolady połamać na kostki. Przełożyć do miseczki lub specjalnego garnuszka, dolać ½ szklanki śmietany kremówki i umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej, mieszając dokładnie co jakiś czas. Kiedy czekolada się rozpuści i dobrze połączy ze śmietanką, odstawić całość na bok do wystudzenia.
22 ciasteczka Oreo, przełożyć do melaksera i bardzo drobno rozkruszyć. Dodać stopione masło i ponownie wszystko dokładnie wymieszać, tak żeby uzyskać konsystencję mokrego "piasku".
Przygotować okrągłą formę o średnicy 22 cm. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki (jeżeli posiadamy) folią rantową. Rozkruszone ciasteczka przełożyć do formy i ubić je na dnie i bokach do wysokości około 3 cm. Wyrównać np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki.
Kiedy czekoladowy ganache jest już dobrze wystudzony i zacznie lekko gęstnieć przelać go na ciasteczkowy spód naszego ciasta. Wyrównać i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Do dużej miski przełożyć ½ szklanki gęstej śmietany kremówki 36% i 350 g serka mascarpone. Za pomocą miksera ubić całość na gęsty krem. Trzeba jedynie uważać, żeby nie ubijać kremu zbyt długo, ponieważ może nam się zważyć. Pod koniec ubijania dodać 50 g cukru pudru i 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego. 8 ciasteczek Oreo posiekać nożem na mniejsze kawałki, a następnie wmieszać je delikatnie, za pomocą szpatułki w krem mascarpone.
Z lodówki wyjąć spód ciasteczkowy z ganache i wypełnić go kremem mascarpone. Wyrównać i ponownie wstawić do lodówki.
1 ½ szklanki gęstej śmietany kremówki 30% ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania 25 g cukru pudru, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego i 2 Śmietan-Fix-y.
Ubitą śmietanę wyłożyć na ciasto. Wyrównać. Wierzch udekorować pokruszonymi ciasteczkami Oreo i kilkoma mini Oreo.
Przechowywać w lodówce.
Źródło: Przepis własny
1 komentarzy
Uwielbiam oreo, więc to coś dla mnie! Pozdrawiam ja i Aga
OdpowiedzUsuń