Jabłkowe krążki w cieście francuskim
Pomysł na tą słodką przekąskę widziałam w wielu miejscach, m.in. na Pinterest i na Instagramie. Wyglądała bardzo apetycznie, więc musiałam stworzyć również swoją wersję :)
Ciasteczka są przepyszne i błyskawiczne w wykonaniu - to chyba wystarczająca zachęta dla każdego. A jeżeli nie, to dodam, że są jeszcze aromatyczne, delikatne i wprost rozpływające się w ustach :). Polecam serdecznie. Najlepsze są zaraz po upieczeniu.
Składniki:
- 2 opak. ciasta francuskiego (25 x 40 cm)
- 2-3 duże jabłka (np. szara reneta)
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać. Pokroić na plastry o grubości 8-10 mm (fot.1). Za pomocą kieliszka o średnicy 35-40 mm powykrawać gniazda nasienne (fot.2).
Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na paseczki o wymiarach 3x12,5 cm (ponieważ ciasto francuskie dość szybko obsycha - najpierw rozwinąć jedno opakowanie ciasta, później dopiero drugie).
Paskami ciasta owijać plasterki jabłek, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym, nie naciągając zbytnio ciasta (fot.3). Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
Żółtko rozmącić z łyżką mleka i za pomocą pędzelka posmarować nim dokładnie każdy krążek. Brązowy cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasteczka (fot.4).
Całość piec przez około 20-25 minut (z termoobiegiem), do uzyskania ładnego, złotego koloru.
Jeszcze lekko ciepłe ciasteczka, posypać dodatkowo cukrem pudrem.
drukuj przepis
0 komentarzy