Choinki na patyku z kremem czekoladowym

by - grudnia 06, 2022

Przepis z serii: szybko, łatwo, efektownie :) Wystarczą 2 blaty gotowego ciasta francuskiego i ulubiony krem orzechowy.

Składniki na 9 choinek:
 
  • 2 opakowania ciasta francuskiego XXL
  • 200 g kremu czekoladowego np. Nutella
  • 2 żółtka + 1 łyżka mleka (do posmarowania)
Dodatkowo:

  • 9 drewnianych patyczków (np. takich jak do szaszłyków)

Przygotować ciasto francuskie. Ja wykorzystałam duże opakowania XXL o rozmiarze 47 x 26 cm każdy. Rozwinąć jeden blat ciasta francuskiego. Posmarować go cienko kremem czekoladowym (fot.1). Przykryć drugim blatem ciasta i docisnąć całość, żeby się lepiej połączyła (najlepiej za pomocą wałka (fot.2)). Tak przygotowany przekładaniec pociąć na 9 pasków o długości 40 cm i szerokości około 3 cm (fot.3). Z kawałka ciasta, który nam zostanie, wyciąć małe gwiazdki - które później umieścimy na górze choinek.

Przygotowane paski ciasta nabić na patyczki w sposób widoczny na zdjęciu (fot.4). Na górze umieścić gwiazdki. Żółtka rozmącić w miseczce razem z łyżką mleka i za pomocą pędzelka posmarować dokładnie każdą choinkę.

Piec około 25 - 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C (grzanie góra/dół) . 
Po upieczeniu choinki można dodatkowo posypać cukrem pudrem. 

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy