Banoffee z musem bananowym
Do stworzenia tego przepisu zainspirowało mnie ciasto z kawiarni Costa Caffee - tylko ja miałem troszkę inny pomył na warstwy tego przekładańca :). Są tu klasyczne składniki banoffee, takie jak masa karmelowa, banany i krem śmietanowy - tylko w lekko odmienionej postaci. Podstawową różnicą jest zastosowanie musu bananowego, zamiast plasterków bananów. Tworzą one oprócz smakowego urozmaicenia - ciekawą dekorację na drugiej warstwie ciasta. Polecam. Ciasto warte wypróbowania.
Składniki na biszkopt:
- 120 g mąki tortowej
- 140 g drobnego cukru
- 6 średnich jajek
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek zimnej wody
Poncz do nasączania:
- 1 szklanka mocnej herbaty
- 1 łyżka cukru
- kilka kropli aromatu waniliowego
Krem śmietanowy:
- 500 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 250 serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 400 ml bananów zmiksowanych na gładki mus
- 7 g żelatyny
- 1 puszka gotowej masy kajmakowej (460 g)
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu.
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę połączyć z kakao i przesiać razem do miski. Odstawić.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek i umieść w osobnej misce. Białka ubijać około minuty na wysokich obrotach. Gdy zamienią się w pianę (ciągle miksując) wsypywać po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksować białka tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Na koniec dodać żółtka i dalej miksować całość, ale już tylko chwilę (około 10 sekund na wysokich obrotach). Po zmiksowaniu żółtek wlać 5 łyżek zimnej wody i miksować wszystko razem tylko kilka sekund.
Gdy piana z jajek i cukru jest już gotowa, do puchu jajecznego można zacząć dodawać przesianą mąkę z kakao. Wsypywać po 2 łyżki mieszanki i mieszać całość przez chwilę przy pomocy szpatułki.
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć ją tylko na spodzie papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie trzeba niczym natłuszczać. Puszyste ciasto przelać do tortownicy i delikatnie wyrównać powierzchnię.
Piec około 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C (grzanie góra/dół) do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Przygotować poncz do nasączenia ciasta. Zaparzyć 1 szklankę mocnej, niearomatyzowanej herbaty, posłodzić ją, dodać aromat waniliowy i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Teraz przygotujemy mus bananowy. Do uzyskania 400 ml musu potrzebujemy 4-5 bananów w zależności od ich wielkości. Po ich zblendowaniu przełożyć całość do naczynia, które bez problemu zmieści się nam w lodówce. Żeby trochę wzmocnić kolor musu, możemy opcjonalnie dodać odrobinę żółtego barwika spożywczego.
7 g żelatyny wsypać do niewielkiego porcelanowego naczynia, zalać 2-3 łyżkami żelatyny i wstawić na 10-15 sekund do kuchenki mikrofalowej. Należy uważać, żeby żelatyna się nie zagotowała - powinna się tylko rozpuścić. Zamieszać i dodać do niej 2 łyżki wcześniej przygotowanego musu, żeby zahartować żelatynę. Dodać mieszankę do reszty musu bananowego i dokładnie wymieszać całość. Wstawić do lodówki, żeby masa dobrze zgęstniała.
Po wystudzeniu biszkoptu przekroić go na 3 równe warstwy. 2 z nich zostawić w całości, a jedną pokroić na kosteczkę.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę 30% przełożyć do miski i miksować razem, do momentu, aż powstanie jednolity, dość gęsty krem (nie za długo, żeby krem się nie zważył). Pod koniec ubijania dosypać cukier puder.
Teraz zaczynamy składać poszczególne warstwy. W tym celu najlepiej wykorzystać formę w której wcześniej piekliśmy biszkopt, wyłożony papierem do pieczenie na dnie i folią rantową na bokach.
Na dno ułożyć jedną z warstw biszkoptu. Nasączyć go herbacianym pączem (ale z umiarem, żeby ciasto nie zrobiło się zbyt miękkie) (fot.1). Otworzyć puszkę z kajmakiem i posmarować równo biszkopt, wykorzystując 2/3 zawartości (resztę odłożyć na później) (fot.2). Na kajmak wyłożyć 1/2 kremu śmietanowego, wyrównać i zakryć drugim plackiem biszkoptowym. Nasączyć go herbacianym pączem. Mus bananowy wyjąć z lodówki, przełożyć do rękawa cukierniczego i na biszkopcie wycisnąć 3 kółka w równych odległościach (fot.3). Luki między nimi i wierzch wypełnić resztą kremu śmietanowego (fot.4). Wyrównać. Na wierzch ciasta ułożyć biszkopt pocięty w kosteczkę. Nasączyć go delikatnie pączem herbacianym (żeby nie był zbyt suchy) i udekorować resztą masy karmelowej.
Przechowywać w lodówce.
Źródło: Przepis własny
drukuj przepis
1 komentarzy
Cudo! Chętnie spróbuję :) Pozdrawiam ja i Eltrox
OdpowiedzUsuń