Wielkanocny sernik z morelami

by - kwietnia 14, 2022

Pomysł na to ciasto wyszperałam na stronie www.oetker.de, ale po przeanalizowaniu składników stwierdziłam, że masę serową zdecydowanie wolę przygotować po swojemu :) 
Oto przykład jak tradycyjny sernik z dodatkiem moreli i kilku kruchych, kakaowych ciasteczek, może zamienić się w wielkanocne cudo :) Sernik nie jest zbyt słodki, a dodatek owoców sprawia, że ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku.


Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszenna
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 225 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 
  • 2 jajka
Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
Dodatkowo:

  • 2 puszki moreli w syropie

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie z ciasta odciąć około 1/3 i rozwałkować placek (na posypanej mąką stolnicy), o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek do ciastek wyciąć różne motywy wielkanocne i odłożyć na bok. 
Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Resztę kruchego ciasta zagnieść i wykleić nim dokładnie dno blachy. Podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.

Morele wyjąć z puszek i dobrze odsączyć. Można je nawet osuszyć ręcznikiem papierowym.

Piekarnik nagrzać do temp. 180°C.
Do misy miksera włożyć około 1/3 ilości sera, dodać 200 g cukru, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy z dwóch opakowań. Miksować na średnich obrotach miksera około 3 minuty.
Dodać jajka i resztę sera, i ponownie miksować przez 1 minutę na jednolitą masę. Na koniec dodać małym strumieniem śmietankę, i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Formę z kruchym ciastem wyjąć z lodówki i ułożyć na nim odsączone morele (zaokrągloną częścią do góry), zachowując niewielkie odstępy około 5 mm. Wylać masę serową. Wyrównać. Na wierzchu rozłożyć nieregularnie, wcześniej powycinane motywy wielkanocne z kruchego ciasta. Delikatnie je powciskać w masę.

Piec przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto studzić stopniowo (najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach, dopiero później wyjąć je całkowicie).


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy