Wielkanocny sernik z morelami
Pomysł na to ciasto wyszperałam na stronie www.oetker.de, ale po przeanalizowaniu składników stwierdziłam, że masę serową zdecydowanie wolę przygotować po swojemu :)
Oto przykład jak tradycyjny sernik z dodatkiem moreli i kilku kruchych, kakaowych ciasteczek, może zamienić się w wielkanocne cudo :) Sernik nie jest zbyt słodki, a dodatek owoców sprawia, że ciasto nabiera niepowtarzalnego smaku.
- 450 g mąki pszenna
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 225 g cukru
- 250 g miękkiego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 2 jajka
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 budynie śmietankowe
- 200 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 jajka
Dodatkowo:
- 2 puszki moreli w syropie
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Dodać resztę składników. Szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie z ciasta odciąć około 1/3 i rozwałkować placek (na posypanej mąką stolnicy), o grubości około 5 mm. Za pomocą foremek do ciastek wyciąć różne motywy wielkanocne i odłożyć na bok.
Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Resztę kruchego ciasta zagnieść i wykleić nim dokładnie dno blachy. Podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki.
Morele wyjąć z puszek i dobrze odsączyć. Można je nawet osuszyć ręcznikiem papierowym.
Piekarnik nagrzać do temp. 180°C.
Do misy miksera włożyć około 1/3 ilości sera, dodać 200 g cukru, cukier wanilinowy oraz proszek budyniowy z dwóch opakowań. Miksować na średnich obrotach miksera około 3 minuty.
Dodać jajka i resztę sera, i ponownie miksować przez 1 minutę na jednolitą masę. Na koniec dodać małym strumieniem śmietankę, i miksować aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Formę z kruchym ciastem wyjąć z lodówki i ułożyć na nim odsączone morele (zaokrągloną częścią do góry), zachowując niewielkie odstępy około 5 mm. Wylać masę serową. Wyrównać. Na wierzchu rozłożyć nieregularnie, wcześniej powycinane motywy wielkanocne z kruchego ciasta. Delikatnie je powciskać w masę.
Piec przez około 60 minut. Po upieczeniu ciasto studzić stopniowo (najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach, dopiero później wyjąć je całkowicie).
drukuj przepis
1 komentarzy
Klasa :) Pozdrawiam, Paulina
OdpowiedzUsuń