Drożdżowa plecionka z morelami i żurawiną

by - grudnia 12, 2021

Pyszna i efektowna babka drożdżowa w formie plecionki, która moim zdaniem wygrywa smakiem ze świątecznym keksem, ponieważ oprócz bakalii wzbogacona jest warstwą konfitury morelowej, która przenika przez wszystkie warstwy. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepła i polana odrobiną płynnego miodu lub syropu klonowego :) 

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 ½ szklanki mąki 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • ¾ łyżeczka soli
  • ½ szklanki mleka
  • 50 g masła
  • 2 żółtka
Dodatkowo:

  • 150 g konfitur morelowych
  • 1/3 szklanki posiekanych suszonych moreli
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki złotych rodzynek (golden)

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier, drożdże i sól. Wymieszać razem.
W małym rondelku podgrzać masło z mlekiem, do momentu, aż masło się rozpuści. Mieszankę schłodzić do temperatury około 50°C i wlać do mącznej mieszanki w misie. Włączyć mikser i mieszać do całkowitego połączenia składników. Dodać żółtka i ponownie wymieszać.
Teraz ręcznie lub za pomocą haka do ciasta (jeśli posiadasz) kontynuować wyrabianie, aż ciasto oczyści boki miski i utworzy jednolitą, gładką kulę.

Gotowe ciasto przełożyć do czystej miski (wysmarowanej cienko olejem), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką. Rozwałkować na kwadrat o wymiarach 30x30 cm.
Ciasto posmarować równomiernie dżemem morelowym i posypać suszonymi owocami.
Zwinąć rulon (fot.1). Za pomocą ostrego noża ciasto przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając około 3-4 cm od końca nienaruszone, tak żeby ciasto nie było przecięte do końca. Odwróć połówki ciasta, aby nadzienie owocowe było na wierzchu (fot.2). Skręcić pasma ciasta razem (fot.3).

Przygotować małą foremkę keksówkę o wymiarach 10x22 cm. Jeżeli używamy foremki metalowej należy ją wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotowy warkocz z ciasta umieścić w foremce (fot.4). Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość (przez około 1-1½ godziny).

Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C. 
Wyrośnięte ciasto piec przez 55-60 minut (grzanie góra-dół). Jeżeli w trakcie pieczenia, góra ciasta zbyt szybko zacznie się przypiekać - można przykryć ciasto, warstwą folii aluminiowej.

Po upieczeniu ciasto wystudzić, nie wyciągając go z formy. 


Źródło (z kilkoma zmianami): bakerstable.net

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy