Kruche ciasto z pianką wiśniową

by - lipca 30, 2021

Pyszne i łatwe do przygotowania kruche ciasto z wiśniami, pianką budyniową i kruszonką. Idealna propozycja na popołudniowy deser. Trzeba korzystać z dostępności wiśni, ponieważ sezon na nie jest dość krótki, a wszelkie ciasta i desery z ich dodatkiem są wyśmienite. Ciasto nie jest zbyt słodkie i dlatego kwaskowate wiśnie, idealnie do niego pasują.

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Pianka wiśniowa:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (np. Kujawskiego)

Dodatkowo:

  • 500 g wiśni
  • cukier puder do posypania
Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Masło pokroić w kostkę, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części (2/3 i 1/3 porcji). Każdą zawinąć osobno w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 1 godzinę. Blachę o wymiarach 23 x 35 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu) przez około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Wiśnie umyć i wydrylować. Odstawić, żeby dobrze wyschły.

Kiedy podpieczony spód jest już wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, (łyżka po łyżce) wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, cały czas miksując, żeby dobrze się rozpuścił. Niewielką strużką wlać olej, dalej miksując do całkowitego połączenia. 

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać. Ułożyć wiśnie, delikatnie wciskając je w pianę. Na wierzch zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC (ogrzewanie góra-dół bez termoobiegu) przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy