Delikatny sernik z musem waniliowo-jagodowym

by - sierpnia 06, 2021

Delikatny i lekki sernik na zimno z dużą ilością jagód i borówek. Połączenie smaków wanilii i jagód na pewno pozytywnie pobudzi wyobraźnię :) Sernik składa się z trzech warstw, jednej waniliowej i dwóch jagodowych - umieszczonych na spodzie z kruchych ciasteczek Petit Beurre. W przepisie wykorzystujemy zarówno borówki amerykańskie, jak i leśne jagody, na które właśnie mamy sezon.
Wierzch ciasta możemy udekorować śmietaną kremówką, jagodami oraz listkami mięty.

Składniki:

  • herbatniki typu Petit Beurre - około 25 szt.

Masa waniliowa:

  • 500 g serka mascarpone (schłodzonego)
  • 200 ml śmietanki 30% (schłodzonej)
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g)
  • 1 opakowanie serka homogenizowanego waniliowego (140 g)
  • 300 g borówek amerykańskich

Mus jagodowy:

  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru 
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g) 

Warstwa jagodowa:

  • 100 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny (12 g)
  • 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)

Do dekoracji:

  • 1 łyżka jagód
  • 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
Przygotować formę o wymiarach 20x30 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia lub folią rantową. Na dnie równomiernie rozłożyć herbatniki (ściśle, jeden przy drugim).

Borówki umyć i odstawić, żeby dobrze wyschły.

2 łyżeczki żelatyny zalać małą ilością zimnej wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. 
Do średniej miski przełożyć serek mascarpone, śmietankę 30%, esencję waniliową i cukier. Ubijać przez około 2-3 minuty aż masa zwiększy swoją objętość. 
Do rondelka wlać mleko i zagotować. Zdjąć z ognia.
Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofali, na średnim natężeniu przez około 10-15 sekund (nie doprowadzać do wrzenia!). Wyjąć i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dodać do ciepłego mleka i wymieszać intensywnie rózgą do połączenia składników. Następnie (łyżka po łyżce) dodać serek homogenizowany, cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę przelać do ubitego serka mascarpone i wymieszać.
Połowę gotowego kremu waniliowego wyłożyć na herbatniki. Na to ułożyć borówki (zachowując odstępy i lekko je wciskając). Przykryć pozostałą częścią masy. Wyrównać i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Kolejne 2 łyżeczki żelatyny zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. 
300 g jagód zblendować na mus. Przelać do rondelka, dodać 3 łyżki cukru i zagotować. Gotować (cały czas mieszając) tylko do momentu, aż cukier się rozpuści. 
Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofali, na średnim natężeniu przez około 10-15 sekund (nie doprowadzać do wrzenia!). Wyjąć i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Dodać do jagodowego puree. Dokładnie zamieszać i odstawić, aby masa schłodziła się do temperatury pokojowej. Wylać na warstwę waniliową. Wyrównać. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia.

100 g jagód zmiksować na puree. Można dodatkowo przetrzeć je przez sito, żeby całkowicie pozbyć się skórek. Przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z ognia. 
Żelatynę zalać małą ilością wody, tylko do jej przykrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. 
Po tym czasie podgrzać ją w mikrofali, na średnim natężeniu przez około 10-15 sekund (nie doprowadzać do wrzenia!). Wyjąć i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Gorącą żelatynę wymieszać dokładnie, z jeszcze ciepłym puree jagodowym. Odstawić do przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i partiami (łyżka po łyżce) dodawać ją do wcześniej przygotowanego puree. Delikatnie wymieszać całość.

Masę jagodową wyłożyć na zastygnięty mus jagodowy. Ponownie włożyć do lodówki do stężenia, tym razem najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień - pojedyncze porcje ciasta, udekorować ubitą na sztywno śmietaną kremówką z cukrem pudrem oraz jagodami.

Te przepisy mogą ci się spodobać

1 komentarzy

  1. Czym można zastąpić jagody? Jakim innym owocem? Bo teraz niestety nie ma sezonu na jagody 😪

    OdpowiedzUsuń