Sernik na zimno z białą czekoladą i czereśniami
Nie ma nic lepszego na ciepłe dni jak sernik na zimno :) Lekki i orzeźwiający, przygotowany na ciasteczkowym spodzie, z serka z dodatkiem dużej ilości białej czekolady - pokryty czereśniami w galaretce. Tego typu ciasta są zawsze jest mile widziane przez gości i szybko znikają ze stołu.
Do przygotowania tego sernika należy użyć gęstego sera, z małą zawartością serwatki. Dodatkowo (jeżeli wolicie) czereśnie można zastąpić wiśniami - sernik będzie równie pyszny, jedynie bardziej kwaskowy.
- 600 g twarogu sernikowego z wiaderka (np. "Mój Ulubiony" Wieluń)
- 300 g białej czekolady
- 3 łyżki mleka
- 350 ml śmietany kremówki 30% (schłodzoną)
- 2 łyżki żelatyny
- 185 g ciastek owsianych
- 50 g masła (roztopionego)
- 1 galaretka wiśniowa
- 400 g wiśni lub czereśni
Ciastka owsiane przełożyć do misy blendera i zblendować na "piasek". Roztopione i przestudzone masło dodać do ciastek i dokładnie wymieszać, do momentu otrzymania konsystencji mokrego "piasku". Przygotować tortownicę o średnicy 25 cm. Na dno wyłożyć papier do pieczenia i założyć obręcz, pozostawiając końce papieru na zewnątrz tortownicy. Do formy wysypać masę ciasteczkową. Ugnieść i wyrównać np. dnem szklanki. Wstawić do lodówki.
Galaretkę rozrobić według przepisu na opakowaniu. Wstawić do lodówki.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z 3 łyżkami mleka. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami ciepłej wody, tak żeby zakrywała jej powierzchnię i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Twaróg przełożyć do miski, dodać roztopioną czekoladę i miksować na małych obrotach miksera, do połączenia składników.
Napęczniałą żelatynę podgrzać w mikrofali, na średnim natężeniu przez około 10-15 sekund (nie doprowadzać do wrzenia!). Wyjąć i zamieszać do całkowitego rozpuszczenia. Do żelatyny dodać 1 łyżkę twarogu z czekoladą. Zamieszać. Następnie dodać jeszcze 2-3 łyżki masy i za każdym razem dobrze wymieszać. Dopiero tak zahartowaną żelatynę, pomału przelać do masy serowej i dokładnie wymieszać na niskich obrotach miksera.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie dokładnie umyć i wydrylować czereśnie. Gdy sernik lekko się zetnie, na wierzchu ułożyć owoce i zalać wszystko tężejącą galaretką.
0 komentarzy