Kolorowy Mazurek w kratkę
Mazurek w kratkę, to idealne ciasto do przygotowania nawet na ostatnią chwilę przed świętami. Jest bardzo proste do przygotowania - a bardzo efektowne. Wystarczy jednego dnia zagnieść kruche ciasto, drugiego upiec i dopełnić całość kolorowymi lukrami i gotowe :)
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 150 g masła
- 1 szczypta soli
- 3 krople aromatu migdałowego
- 1 jajko
Do dekoracji:
- 1 opak. gotowego lukru różowego (np. Dr. Oetkera)
- 1 opak. gotowego lukru zielonego (np. Dr. Oetkera)
- 1 opak. gotowego lukru niebieskiego (np. Dr. Oetkera)
- 1 opak. gotowego lukru żółtego (np. Dr. Oetkera)
- 1 opak. błyszczących perełek (np. Dr. Oetkera)
Żółtko oddzielić od białka. Białko będzie nam potrzebne później. Z mąki, cukru pudru, cukru wanilinowego, masła, soli, aromatu waniliowego i żółtka zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche można dodać łyżkę zimnej wody. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę. Połowę ciasta rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Przełożyć go do okrągłej formy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozwałkować resztę ciasta i wyciąć cienkie długie paseczki. Spód ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym białkiem. Potem z wyciętych pasków uformować kratkę, paski ułożyć pod kątem tak, aby powstały otwory w kształcie rombów. Następnie z paska ciasta ułożyć rant tak, aby ukryć końce kratki (fot.1). Całość posmarować białkiem.
Ciasto wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut, do czasu aż się lekko zarumieni.
Gdy ciasto dobrze ostygnie w otwory kratki wlać kolorowe lukry (fot.2), które wcześniej należy rozgrzać w ciepłej wodzie i ozdobić błyszczącymi perełkami.
Źródło: oetker.pl
drukuj przepis
1 komentarzy
Śliczny) )
OdpowiedzUsuń