Babka marmurkowa

by - kwietnia 20, 2017



Nic dodać nic ująć - czyli przepyszna, wilgotna i aromatyczna babka marmurkowa. Babka zawiera dodatek kawy, czekolady i cynamonu, dzięki czemu jest bardzo intensywna w smaku i zapachu. Aromat rozchodzący się po mieszkaniu, kiedy ją pieczemy - jest niepowtarzalny :)

Składniki:
  • 1 tabliczka czekolady ciemnej deserowej
  • 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
  • około 50 ml mleka
  • 310 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 300 g miałkiego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 360 g mąki pszennej do wypieków
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli

Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w naczyniu zawieszonym nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypać kawę (fot.1). Jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawić.
Masło utrzeć z cynamonem, przez około 1 minutę. Dodać stopniowo cukier i ubić do białości, przez około 10 minut.
Podczas ubijania dodać jajka (stopniowo, po jednym), śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą.
Dodać śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Całą masę podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich połączyć z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej (fot.2).
Przygotować foremkę do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Masę przekładać do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta (fot.3). Nożem zrobić 3 lub 4 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru (fot.4).
Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół).

Źródło: kwestiasmaku.com


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy