Piernikowe domki na kubek

by - grudnia 19, 2012



Jeżeli sądzimy, że duży piernikowy domek jest dla nas zbyt dużym wyzwaniem - jest alternatywa - mini domki na kubek. Któż nie uśmiechnie się na widok kubka gorącej czekolady lub kakao podanego w świąteczny poranek, z małym piernikowym domkiem na brzegu? Chyba nie znajdzie się nikt taki... a już nie lada przyjemność zrobimy nimi dzieciom :) 

Składniki: 
  • 20 dag miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 7 dag margaryny
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczki sody
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1 jajko
  • 2 łyżek mleka
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Na lukier:
  • 1 białka
  • 25 dag cukru pudru
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 łyżki kakao
Więc zaczynamy... W rondlu, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić. Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w jednej łyżce wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jajko i wlać mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki. Na drugi dzień rozwałkować na grubość około 2-3 mm i wyciąć następujące części domku:


Oczywiście ilość elementów zależy od ilości domków, które chcemy wykonać (fot.1). Z reszty ciasta z powodzeniem możemy wykonać tradycyjne pierniczki np. w kształcie gwiazdek. Gotowe elementy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-8 minut w temp. 200ºC. Wystudzić. Fronty domków najlepiej studzić na krawędziach kubka, na których będą serwowane (fot.2). Przygotować lukier. Ubić białko, powoli dodając cukier puder i sok z cytryny. Podzielić go na 2 części. Do jednej z nich dodać kakao i ponownie zamieszać. Brązowy lukier będzie stanowił podstawowe spoiwo do łączenia elementów mini-domków. Najpierw połączyć ścianki domku z frontami (fot.3). W tym celu krawędzie ścianek posmarować dosyć obficie kakaowym lukrem. Chwilę przytrzymać, by lukier dobrze "związał", po czym odstawić do zastygnięcia. Następnie przykleić elementy dachu. Również zostawić na chwilę do zastygnięcia. Gdy już wszystko dobrze nam zastygnie możemy brać się za dekorację białym lukrem (fot.4). Przechowywać w szczelnej puszce - a serwować na kubkach z kakao lub z czekoladą.

Inspiracja: moco-choco


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

10 komentarzy

  1. Prześliczne, bardzo urocze i mega świąteczne ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne! podziwiam za cierpliwość przy klejeniu takich maleństw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne i mega świąteczne, ale nie wiem czy miałabym wystarczającą cierpliwość żeby je najpierw wycinać a potem kleić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, nie wyszły mi takie piękne jak Twoje, ale nadrobiły smakiem;)

    http://zdrowszakuchnia.blogspot.com/2013/01/piernikowe-domki.html

    Dziękuję za przepis i pozdrawiam,

    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  5. A ile wyjdzie domkow z calego ciasta? No I jak dlugo mozna przechowywac pierniczki z tego ciasta?
    Z góry dzięki za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  6. Z podanych składników wyszło mi 10 takich domków. Jeżeli chodzi natomiast o ich trwałość - to oczywiście wszystko zależy od tego czy chcemy je zjeść - czy przechowywać tylko do dekoracji...

    OdpowiedzUsuń