Sernik "Świąteczny Księżyc"
Okazuje się, że sernik nie musi mieć zawsze klasycznego kształtu koła lub prostokąta, ale może również zadziwić swoją formą i stanowić bardzo ciekawą świąteczną dekorację. Tym razem sernik - księżyc. Wystarczy upiec okrągły sernik, odciąć z niego niewielką część, polać całość czekoladą i ozdobić marcepanowymi gwiazdkami. Przepis podstawowy zaczerpnęłam z etykiety na opakowaniu serka Dr. Oetker.
Składniki na spód:
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 125 g miękkiej margaryny
- szczypta soli
- 1 kg mielonego sera twarogowego
- 250 g miękkiej margaryny
- 6 jajek
- 300 g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g rodzynek
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 2 opakowania gotowej polewy czekoladowej
- 50 g masy marcepanowej na gwiazdki
Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i ułożyć na nasmarowanym tłuszczem spodzie blaszki - tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut w temp. 190ºC. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.
Margarynę utrzeć na puch. Dodać do niej twaróg. Żółtka wymieszać z 1 szklanką cukru pudru i z cukrem waniliowym. Do masy twarogowej dodać utarte żółtka, aromat oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania resztę pudru pudru.
Do masy serowej dodać rodzynki obtoczone w mące i pianę z białek, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Masę sernikową nałożyć na podpieczone ciasto i wyrównać.
Całość piec przez około 60-70 minut w temp. 180ºC. Odstawić do wystudzenia.
Przy pomocy dużego talerza odciąć kawałek sernika - tak, aby przypominał kształtem księżyc (fot.1).
Polewę czekoladową przygotować wg zaleceń na opakowaniu i pokryć nią całe ciasto (fot.2). Masę marcepanową rozwałkować na grubość 2 mm i powycinać z niej gwiazdki, którymi następnie udekorować nasz księżyc.
drukuj przepis
2 komentarzy
Fajny pomysł. Sernik prezentuje sie pięknie!
OdpowiedzUsuńMmm, pychotka. Uwielbiam serniki :) Twój ma w dodatku wyjątkowy kształt :)
OdpowiedzUsuń