Mini strucle z marcepanem
Mini strucle z marcepanem - to doskonała alternatywa dla tych, którzy uważają, że standardowa, duża strucla to dla nich za dużo. Mini strucle, to pyszne drożdżowe ciasteczka, mieszczące w sobie esencję wypieków na święta Bożego Narodzenia - aromat, bakalie, marcepan i niepowtarzalny smak.
Składniki na około 30-35 szt.:
- 250 g mąki
- 20 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych (7 g)
- 40 g cukru
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 70 g rodzynek
- 100 g masy marcepanowej
- 50 g masła
- cukier puder
100 g masła roztopić i dobrze wystudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać.
Mleko lekko zagrzać i wymieszać je z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 1 łyżką mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Jeżeli używamy suchych drożdży - to nie trzeba przygotowywać rozczynu.
Przygotować miskę i wsypać do niej resztę mąki. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty rozczyn (lub suche drożdże). Zagnieść ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wyrobić całość a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wykrawać z niego kółka o średnicy 5 cm (fot.1). W środek każdego kółeczka włożyć wałeczek z marcepanu, o średnicy około 0,5 cm a długości około 3 cm. Każde ciastko zawinąć jak malutką struclę (fot.2), dbając o to aby brzegi były dobrze sklejone.
Przygotować miskę i wsypać do niej resztę mąki. Dodać resztę cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i wyrośnięty rozczyn (lub suche drożdże). Zagnieść ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło i dalej wyrabiać. Dodać skórkę pomarańczową i rodzynki. Wyrobić całość a następnie przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm i wykrawać z niego kółka o średnicy 5 cm (fot.1). W środek każdego kółeczka włożyć wałeczek z marcepanu, o średnicy około 0,5 cm a długości około 3 cm. Każde ciastko zawinąć jak malutką struclę (fot.2), dbając o to aby brzegi były dobrze sklejone.
Mini strucle ułożyć na blaszczce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12-15 minut, do uzyskania ładnego, rumianego koloru.
50 g masła roztopić i jeszcze gorące mini strucle posmarować masłem i posypać grubo cukrem pudrem.
Przechowywać w metalowej puszce. Smacznego :)
drukuj przepis
0 komentarzy