Piernik "Laska Mikołaja"

by - grudnia 28, 2012



Wigilijny piernik w nietypowym wydaniu. Klasyczny, aromatyczny piernik, przełożony masą marcepanową i powidłami śliwkowymi, w kształcie laski Świętego Mikołaja, napewno w niepowtarzalny sposób wzbogaci kącik z ciastami na Boże Narodzenie. Ciasto jest delikatne i puszyste, a dzięki dodatkowej masie maślano-śmietanowej w ogóle nie odczuwamy, że ciasto jest suche.

Składniki na piernik:
  • 225 g masła
  • 150 g cukru
  • 300 g miodu
  • 225 g cukru pudru
  • 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika
  • 375 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody rozpuszczona w 3 łyżkach ciepłej wody
  • 450 g mąki pszennej
Do przełożenia:
  • 250 g masy marcepanowej
  • słoiczek powideł śliwkowych
Do dekoracji na zewnątrz:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • czerwony barwnik spożywczy (najlepiej w proszku)
W małym rondelku roztopić masło z cukrem i cukrem pudrem, dodać miód i przyprawę do piernika. Podgrzewać na małym ogniu aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, dodać mleko, jajka i sodę. Dobrze wymieszać. Na koniec (cały czas mieszając) wsypać przesianą mąkę.
Ciasto wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy 24 x 28 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć i dobrze wystudzić.
Następnie ciasto wyjąć z formy i przeciąć w poziomie na 4 blaty. Pierwszy posmarować połową powideł śliwkowych. Przykryć kolejnym blatem, lekko dociskając. Drugi przełożyć rozwałkowaną masą marcepanową. Przykryć kolejnym blatem, lekko dociskając. Trzeci posmarować resztą powideł śliwkowych i przykryć go ostatnim bletem, również lekko dociskając.
Teraz przystępujemy do wycinania kształtu laski. Ułożyć ciasto w pionie i wyciąć dół od pasującego średnicą talerzyka (fot.1). Następnie wyciąć środek, również zachowując niewielkie zaokrąglenie (fot.2). Na koniec odciąć kawałek ciasta z prawej strony (tuż przed zaokrągleniem w środku) i ułożyć je jako przedłużenie laski Mikołaja (fot.3). Mamy już kształt.
Teraz dekoracja. Śmietanę ubić na sztywno, dodając przed końcem ubijania 2-3 łyżki cukru. Pokryć nią dokładnie całe ciasto z każdej strony. Włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować czerwony krem. Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski, dosypać do niego cukier puder i esencję waniliową. Miksować na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się puszysta i gładka (5-7 minut). W tym momencie wlać mleko i jeszcze przez chwilę wymieszać. Dodać barwnik spożywczy. Kiedy wszystkie składniki ładnie nam się połączą, kremem napełnić szprycę do dekoracji i udekorować nasz piernik w paski (fot.4).


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarzy