Norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe

by - stycznia 06, 2013



Już dawno nie robiłam drożdżówek. Na stronie mojewypieki znalazłam wyśmienity przepis, na pyszne i aromatyczne bułeczki Skoleboller, które są bardzo popularne w Norwegii i w Szwecji. Drożdżówki są naprawdę wyśmienite i  posiadają cudowny kardamonowo - waniliowy zapach. Polecam!  :)

Składniki na 8 sztuk:

  • 160 ml pełnego mleka
  • 25 g masła, roztopionego
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka zmielonego kardamonu
  • szczypta soli
  • 10 g drożdży świeżych lub 5 g suchych
  • 1 jajko, roztrzepane
Składniki na budyń:

  • 2 żółtka
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 250 ml pełnego mleka
  • 40 g cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • wiórki kokosowe, do oprószenia
Najpierw należy przygotować ciasto drożdżowe. Mleko przelać do rondelka. Trochę podgrzać, tak aby było letnie. Do mleka dodać masło, cukier, roztrzepane jajko, i wszystko razem wymieszać.

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw należy zrobić rozczyn), dodać sól, kardamon, następnie mleko wymieszane z resztą składników.
Wyrobić ciasto, aż do momentu, kiedy będzie miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosypać 3 łyżki mąki (nie więcej). Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, na około 1,5 godziny, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.
W między czasie przygotować budyń. W rondelku zagotować 200 ml mleka z połową cukru.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich mąkę i 50 ml mleka, zmiksować. Wlać na zagotowane mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, ściągnąć z palnika. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Dobrze wystudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej z nich wgłębienie (fot.1), przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki, a następnie wypełnić budyniem (fot.2).
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15-20 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Przygotować lukier. Cukier puder wsypać do miseczki, rozetrzeć grzbietem łyżki z gorącą wodą (jeśli lukier będzie zbyt gęsty, można dodać odrobinę wody więcej). Polukrować bułeczki za pomocą pędzelka, i od razu posypać wiórkami.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

7 komentarzy

  1. takie bułeczki kojarza mi sie z dzieciństwem, mniami :)
    pozdrawiam ciepło,
    szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mieszkam w Norwegii i te bułeczki są moim ulubionym przysmakiem! Muszę kiedyś przyrządzić takie domowe :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepysznie wyglądają:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślisz, że jak zastąpię masło olejem rzepakowym to też wyjdą? Mi niestety ze względu na wysoki poziom cholesterolu nie wolno jeść masła, a olej dobrze działa na tą dolegliwość akurat...

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że masz spore szansę na powodzenie tej zamiany... Tym bardziej, że ilość jest nieduża, a konsystencja podobna. Trzymam kciuki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudne bułeczki :) Ślinka cieknie...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie słoneczne z tymi budyniowymi oczkami :)

    OdpowiedzUsuń