Wieniec makowo-orzechowy

by - grudnia 27, 2012



Wieniec makowo-orzechowy, to puszyste, pyszne ciasto drożdżowe, łączące w sobie dwa podstawowe dodatki do ciast, kojarzące się z świętami Bożego Narodzenia - mak i orzechy. Ciasto splata się jak warkocze, po czym umieszcza w tortownicy z kominkiem. Doskonale wyrasta - z resztą widać to na zdjęciu :) Serdecznie polecam.

Składniki na ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 30 g drożdży świeżych
  • 600 g mąki
  • 55 g cukru
  • szczypta soli
  • 60 g płynnego masła
  • 1 jajo
  • szczypta zmielonych goździków
Masa orzechowa:
  • 120 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 300 g zmielonych orzechów
  • 1 białko
Masa makowa:
  • 180 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 100 g zmielonego maku
  • 20 g kaszy manny
Zacząć od przygotowania ciasta drożdżowego. 250 ml mleka podgrzać i rozpuścić w nim pokruszone drożdże. Wymieszać z 4 łyżkami mąki i 1 łyżeczką cukru. Rozczyn przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 15 min.
Resztę mąki przesiać do miski, dodać 55 g cukru, sól, jajko, goździki, rozczyn, zagnieść ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.
W między czasie przygotować masę orzechową. 120 ml mleka zagotować z 120 g cukru i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z orzechami, ostudzić. Dodać ubite na sztywno białko.
Następnie przygotować masę makową. 180 ml mleka zagotować z 60 g cukru, cukrem waniliowym i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszać z makiem, ponownie zagotować. Wsypać kaszę mannę i stale mieszając gotować 2-3 minuty na wolnym ogniu. Wystudzić.
Przygotować formę z kominkiem (średnica 26 cm) i dobrze ją natłuścić.
Ciasto drożdżowe ponownie zagnieść. Podzielić na dwie porcje, rozwałkować na prostokąty o wymiarach 30 x 40 cm. Jeden posmarować masą makową (fot.1), a drugi masą orzechową. Zwinąć je zaczynając od dłuższych boków. Rolady przekroić wzdłuż na pół (fot.2) i skręcić w dwa warkocze, biorąc jeden kawałek z makiem a drugi z orzechami (fot.3).
Włożyć je do formy, układając jeden z jednej strony komina - a drugi z przeciwnej (fot.4). Delikatnie połączyć oba warkocze i odstawić całość do wyrośnięcia na około 15 minut.
Następnie piec przez około 40-45 minut w temperaturze 200ºC.

Źródło: malakuchniagrazyny


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

3 komentarzy