Christmas Cookies
Christmas Cookies to takie magiczne ciasteczka, które przyrządza się jak drożdżowe - a na końcu smakują jak bardzo delikatne i kruche. Ich cała słodycz zawiera się tylko w posypce cukrem pudrem, tak więc będzie to nie lada gratka dla osób, które nie lubią zbyt słodkich wypieków.
Składniki na około 200 sztuk:
- 2 kostki margaryny
- 75 dag mąki
- 1 mały olejek zapachowy
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- cukier puder
Całą margarynę roztopić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1 łyżeczką mąki. Dodać troszeczkę mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać (fot.1), wlać zimny tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Dodać mleko i olejek zapachowy np. waniliowy. Wyrobić ciasto do połączenia wszystkich składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie - wyrośnięte ciasto - rozwałkowywać porcjami na grubość około 5 mm i kieliszkiem wykrawać małe ciasteczka (fot.2). Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 180ºC, aż do momentu kiedy lekko się zarumienią. Studzić na kratce.
Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
drukuj przepis
0 komentarzy