Buty Mikołaja
Pierniczki można tworzyć w wielu różnych formach... w sumie ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Moja - dzisiaj pokierowała mnie w stronę niezbędnej części garderoby, każdego szanującego się Mikołaja :) - butów. Pierniczki wyrabia się szybko, więc przygotowanie tych ciasteczek, nie powinno nam sprawić żadnych trudności. Polecam :)
Składniki:
- 15 dag miodu
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag margaryny
- 30 dag mąki
- 1 łyżeczki sody
- 1/3 torebki przyprawy do pierników
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1 jajka
- 2 łyżek mleka
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 białko
- 25 dag cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
W rondelku, na małym ogniu rozpuścić miód. Chwilę pogotować. Zamieszać, dodać cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Mieszać, aż cukier całkiem się rozpuści. Wystudzić.
Dodać mąkę, cukier waniliowy, kakao, sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody, sól i przyprawę do pierników. Następnie wbić jaka i wlać mleko.
Zagnieść ciasto, owinąć folią aluminiową i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 4-5 mm. Przygotować szablon z bucikami (możemy narysować dowolny kształt, ważne jest jedynie to, żeby szablon wykonać ze sztywnego papieru lub cienkiego PCV) i wykrawać kształt buta z rozwałkowanego ciasta (fot.1). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w temp. 180ºC. Wyjąć i studzić na kratce.
Przygotować lukier, ubijając białka a tuż przed końcem ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Ozdabiać każdy bucik osobno (fot.2). Miłej zabawy :)
drukuj przepis
0 komentarzy