Waniliowe króliczki
Nieodłącznym atrybutem Świąt Wielkanocnych są kurczaczki i króliczki. Pomyślałam, że miło byłoby gdyby na świąteczny stół w tym roku przykicały do mnie takie małe, słodkie króliczki :) Wyszukałam pyszny przepis na stronie marthastewart - i tak się właśnie stało.
Składniki na około 16 szt.:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 120 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, dalej miksować. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie dodać ją małymi porcjami do ciasta i zagniatać całość, aż do uzyskania elastycznej, jednolitej masy. Ciasto owinąć folią aluminiową i włożyć na minimum godzinę do lodówki.
Po wyjęciu, ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać foremką kształty króliczków (fot.1). Wycięte ciasteczka układać w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w temp. 160°C. Studzić na kratce (fot.2).
drukuj przepis
0 komentarzy