Pomarańczowe kwiatki z okienkami

by - kwietnia 01, 2012



Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Nadziewane na patyczki kruche ciasteczka z landrynkowymi witrażykami, mogą stanowić oryginalną ozdobę na świąteczny stół, jak i smaczną, słodką przekąskę dla najmłodszych.

Składniki na około 20 szt.: 
  • skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 80 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g mąki pszennej
  • 6 szt. landrynek w różnych kolorach
  • 20 szt. drewnianych patyczków (mogą być takie jak do szaszłyków)
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i utrzeć na puch. Następnie dodać sok z wyciśniętej połówki pomarańczy, skórkę pomarańczową i roztrzepane jajko. Mąkę razem z proszkiem przesiać i dodać do masła z cukrem. Wyrobić miękkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3-4 mm. Powycinać foremką kształt ciasteczek, koniecznie z okienkiem w środku (fot.1). Teraz każde ciasteczko nabić na drewniany patyczek, tak aby tworzyło ozdobę w rodzaju lizaka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki pokruszyć tłuczkiem do mięsa - kładąc je na desce do krojenia, przykryte ściereczką. Do każdego okienka wsypać pokruszone landrynki, tak aby tworzyły górkę pośrodku ciasteczka (fot.2).
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec 10-15 min. do uzyskania ładnego złocistego koloru. Reszta zależy już od naszej wyobraźni. Miłej zabawy :)


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy