Pomarańczowe kwiatki z okienkami
Dzisiaj zaprezentuję jak w prosty sposób można wykonać efektowną ozdobę na święta wielkanocne. Nadziewane na patyczki kruche ciasteczka z landrynkowymi witrażykami, mogą stanowić oryginalną ozdobę na świąteczny stół, jak i smaczną, słodką przekąskę dla najmłodszych.
Składniki na około 20 szt.:
- skórka z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- 80 g masła
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 6 szt. landrynek w różnych kolorach
- 20 szt. drewnianych patyczków (mogą być takie jak do szaszłyków)
Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec 10-15 min. do uzyskania ładnego złocistego koloru. Reszta zależy już od naszej wyobraźni. Miłej zabawy :)
![]() |
![]() |
drukuj przepis
0 komentarzy