Serwetniki słodkie kurki
Czasami w bardzo prosty sposób można połączyć coś pożytecznego z czymś smacznym. Tym razem będą to ciasteczka, które mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. A po skończonej uczcie, można je spokojnie zjeść.
Składniki na 6 szt.:
- 150 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g margaryny
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g krokantu z orzechów laskowych
- kilka sztuk suszonej żurawiny
- kilka sztuk kandyzowanej skórki pomarańczowej
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1)
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem a następnie ozdobić krokantem, żurawiną (z której robimy grzebień) oraz skórką pomarańczową (z której robimy dzióbek) (fot.2).
Piec 10-15 minut. Studzić na kratce.
![]() |
![]() |
drukuj przepis
0 komentarzy