Słodkie doniczki z tulipanem
Okazuje się, że wiosenne kwiatki w doniczkach – mogą być również jadalne :). Tym razem troszkę inny sposób na muffinki. Mięciutkie babeczki z płatkami czekoladowymi, ozdobione kruchymi ciasteczkami z lukrem - na pewno wzbogacą Wielkanocny stół.
Składniki na 12 szt. muffinek:
- 150 g miękkiej margaryny
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 100 g płatków czekoladowych
- 150 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g margaryny
- 50 g cukru
- 1 jajko
- kolorowe lukry do ciasta
- drewniane patyczki (takie jak do szaszłyków)
- 250 g zielonej masy cukrowej
- ½ szklanki cukru pudru
- około 2 łyżek wody
Najpierw upieczemy nasze kwiatki. Ze składników na ciasteczka zagnieść kruche ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3-4 mm i za pomocą foremki lub dowolnego szablonu wyciąć 12 kwiatków. Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kwiatki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie ponabijać je na patyczki, które będą imitowały łodyżki (fot.1). Piec 10-15 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić kolorowymi lukrami (fot.2).
Teraz zajmiemy się muffinkami-doniczkami. Wszystkie składniki na muffinki zmiksować do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Następnie dodać płatki czekoladowe. Delikatnie wymieszać łyżką. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do 2/3 wysokości (fot.3). Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu ozdobić zieloną trawką przygotowaną z gotowej masy cukrowej za pomocą zwykłej wyciskarki do czosnku. Masę cukrową dobrze ugnieść, żeby stała się miękka, przecisnąć przez wyciskarkę i układać partiami na muffinkach, zaczynając od krawędzi (fot.4). Aby nasza trawka lepiej się trzymała przyklejamy ją na gęsty lukier, przygotowany z cukru pudru i wody. Miłej zabawy :)
drukuj przepis
0 komentarzy