Wieniec makowy
Ciasto z makiem, to obowiązkowy element świątecznego menu. Mimo, że ciasta drożdżowe piecze się w ciągu całego roku, to dopiero teraz, w tym właśnie okresie w pełni się je docenia. Ich wyjątkowy zapach wypełnia cały dom... Moje wspomnienia z dziecięcych lat, bardzo często pachną ciastem drożdżowym.
Składniki:
- 4 dag drożdży
- 30 dag cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 białko
- 50 dag mąki
- 15 dag masła
- 40 dag maku
- 2 łyżki miodu
- 20 dag bakalii
- cukier puder
- kandyzowane owoce
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodać 10 dag mąki i wymieszać. Gotowy rozczyn przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, dodać żółtko i jajko utarte z połową szklanki cukru, resztę mąki oraz 10 dag rozpuszczonego i wystudzonego masła. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto i ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Teraz należy przygotować masę makową. Mak przelać wrzątkiem na sicie. Dobrze odcedzić i zmielić 3 krotnie. Dodać resztę roztopionego masła, pozostały cukier, miód oraz bakalie. Składniki przełożyć na patelnię z wysokim rantem i smażyć przez 10 minut cały czas mieszając. Ostawić z palnika i wystudzić. Następnie ubić pianę z białek i połączyć z masą makową mieszając całość delikatnie łyżką drewnianą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt. Nałożyć na wierzch masę makową i zwinąć całość w rulon (fot.1). Włożyć do formy z kominem, wysmarowanej uprzednio tłuszczem (fot.2.) i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec około 35-40 minut w temp. 200ºC. Po wystudzeniu ozdobić wedle własnego uznania cukrem pudrem i kandyzowanymi owocami.
drukuj przepis
0 komentarzy