Marcepanowe talarki

by - grudnia 23, 2011



Marcepanowe talarki, to bardzo ciekawe kruche ciasteczka, które są wypełnione masą żółtkowo-marcepanową. Dzięki dodaniu żółtek do marcepana, środek ciastek podczas pieczenia, przybiera intensywny, ładny żółty kolor.

Składniki na około 60 sztuk:
  • 150 g mąki
  • 75 g margaryny
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 150 g marcepanu
  • 40 g zmielonych migdałów
  • 30 g grubego cukru
Mąkę szybko zagnieść z margaryną i z cukrem. Ciasto owinąć folią i wstawić na noc do lodówki.

Oddzielić białko od żółtka. Żółtka zagnieść z marcepanem, a następnie z masy uformować wałek o średnicy około 2 cm. Ponieważ wałek wychodzi dosyć długi można go podzielić na dwie części.

Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować białkiem. Na ciasto wyłożyć wałek marcepanowy (fot.1). Ciasto zrolować i chłodzić przez około 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do temp. 175ºC. Wałek ciasta obtoczyć w wysypanych uprzednio na suchą ściereczkę, zmielonych migdałach i grubym cukrze. Następnie pokroić w cienkie plasterki o grubości maksymalnie 4-5 mm (fot.2). Talarki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 12 minut.


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy