Fale Dunaju
Fale Dunaju to proste do wykonania a zarazem bardzo efektowne ciasto. Delikatny biszkopt z wiśniami, kremem budyniowo - maślanym i czekoladą. Charakterystyczny wzór fali w cieście tworzą wiśnie, które zapadają się podczas pieczenia. Fale Dunaju można upiec również z jabłkami lub innymi owocami sezonowymi.
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 150 g roztopionego i wystudzonego masła
- 150 ml mleka
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 350 g mrożonych wiśni
- 400 ml mleka budyń o smaku waniliowym
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 250 g margaryny (o temp. pokojowej)
- 200 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 1 mały cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Po ubiciu wlać powoli roztopioną margarynę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać a następnie na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, cały czas miksując. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać.
Przygotować blaszkę o wymiarach 23 x 28 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1).
Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić.
Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu, kiedy całość zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
Margarynę utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc.
Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku 200 g margaryny. Wsypać szklankę cukru, 4 łyżki wody, cukier waniliowy i 3 łyżki kakao. Intensywnie mieszać aż do momentu kiedy polewa zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia. Kiedy polewa zacznie gęstnieć a na jej powierzchni zacznie ścinać się górna warstwa - polać nią ciasto.
drukuj przepis
0 komentarzy