Rodzynkowe ślimaczki

by - maja 09, 2011



Rodzynkowe ślimaczki, to błyskawiczna do przygotowania, smaczna i słodka przekąska - nawet na przypadek "niespodziewanych" gości :). Wystarczy 1 opakowanie ciasta francuskiego (dobrze je mieć zawsze w zanadrzu :) ), niepełna szklanka rodzynek i konfitury morelowe.

Składniki na 10 sztuk:
  • gotowe ciasto francuskie 275g
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 15 dag konfitur morelowych

Rodzynki namoczyć a następnie dobrze je odsączyć. Ciasto francuskie rozwinąć i posypać cukrem waniliowym i rodzynkami (fot.1). Lekko docisnąć. 
Prostokąt ciasta podzielić na 10 pasków o szerokości 3 cm, a następnie zwinąć je w ślimaczki. Blachę opłukać zimną wodą, ułożyć na niej ślimaczki (fot.2).
Piec około 20 minut w temp. 200ºC. Konfitury podgrzać a następnie przetrzeć przez sito. Ciepłe ciastka posmarować konfiturą. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Smacznego :)


  drukuj przepis

Te przepisy mogą ci się spodobać

0 komentarzy