Rodzynkowe ślimaczki
Rodzynkowe ślimaczki, to błyskawiczna do przygotowania, smaczna i słodka przekąska - nawet na przypadek "niespodziewanych" gości :). Wystarczy 1 opakowanie ciasta francuskiego (dobrze je mieć zawsze w zanadrzu :) ), niepełna szklanka rodzynek i konfitury morelowe.
Składniki na 10 sztuk:
- gotowe ciasto francuskie 275g
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3/4 szklanki rodzynek
- 15 dag konfitur morelowych
Rodzynki namoczyć a następnie dobrze je odsączyć. Ciasto francuskie rozwinąć i posypać cukrem waniliowym i rodzynkami (fot.1). Lekko docisnąć.
Prostokąt ciasta podzielić na 10 pasków o szerokości 3 cm, a następnie zwinąć je w ślimaczki.
Blachę opłukać zimną wodą, ułożyć na niej ślimaczki (fot.2).
Piec około 20 minut w temp. 200ºC.
Konfitury podgrzać a następnie przetrzeć przez sito. Ciepłe ciastka posmarować konfiturą.
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Smacznego :)
drukuj przepis
0 komentarzy